Erich Fromm'da özgürlük ve din
Freedom and religion by Erich Fromm
  1. Tez No: 803083
  2. Yazar: DİLAN ATALAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Erich Fromm, Özgürlük, Din, Öznel Bilişsellik, İlk Bağlar, Erich Fromm, Freedom, Religion, Subjective Cognition, Initial Connections
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın konusu ünlü Alman düşünür Erich Fromm'un özgürlük ve din kavramlarına yönelik görüşlerinin felsefi bir değerlendirmesinin yapılmasıdır. Çalışmanın amacı ise Marks ve Freud'un görüşlerinden etkilenen Erich Fromm'a göre özgürlük ve din kavramları ile bu kavramlar arasında bir bağlantının olup olmadığının incelenmesidir. Bu araştırmanın, dünyada ve ülkemizde çokça tanınan güçlü bir kalemi ve insanlığa yön verecek fikirlere sahip olan düşünürün özgürlük ve din kavramlarını eserlerinde nasıl açıkladığını gün yüzüne çıkartmak ve anlaşılmasını sağlamak amacıyla literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırmamız sonucunda ise, Erich Fromm'un özgürlük ve din kavramlarına benzer bakış açısı ile yaklaştığını, mantık ve sevgi çerçevesinde olmayan, boyun eğerek ve insanların kendi benliğinden vazgeçerek yaptıkları her türlü eylemi eleştirdiği görülmüştür. Freud'un etkisi ile insan davranışlarının altında yatan kişisel dinamikleri ön planda tuttuğu ve birçok davranışın arka planında karşılanmamış ya da fazla karşılanmış gereksinimlerin olduğunu söylemiştir. Marks'dan etkilenmesinden kaynaklı özgürlük kavramına önem verdiği görülmüştür. İnsanlara özgürlük getirmesi için ortaya atılan ideolojilerin aslında insanları olumsuz manada özgürleştirdiğini, bu ideolojilere insanların uyumunu sağlamak için ise yeni din anlayışlarının ortaya atıldığını ve insanların din adı altında sorgulamadan hareket edip sisteme ayak uydurmalarına olanak sağlandığı görüşünde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary subject of this study was to make a philosophical evaluation of the views of the renowned German philosopher Erich Fromm on the concepts of freedom and religion. The study also aimed to explore a relationship between freedom and religious concepts of Erich Fromm, who was influenced by the principles of Marks and Freud. This study has the potential to advance the literature by inspiring and comprehending how the mentioned philosopher, a well-known strong penman globally and nationally with the ideas that will guide humanity, exemplifies the concepts of freedom and religion in his works. The study findings indicated that Erich Fromm shared a similar perspective on the notions of freedom and religion, and it seemed that he criticized any conduct that defied logic and sympathy (affinity) by surrendering and giving up personal identity. Yet, under the influence of Freud, he prioritized the personal dynamics underlying human behavior, asserting that many human-led actions were motivated by unmet (unsatisfied) or over-met needs. Additionally, Erich Fromm typically emphasized the significance of the freedom concept under the influence of Marks's views. He was also of the opinion that the propounded ideologies to bring freedom to people instead liberate them in a negative sense, that the new religious paradigms have been introduced into the system to ensure that they adopt these ideologies and act under the name of religion without questioning these paradigms.