Çatışma yönetiminin iş tatminine etkisi: Muhasebe sektöründe bir çalışma
The effect of conflict management on job satisfaction: A study in the accounting sector
- Tez No: 803085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED KÜRŞAT TİMUROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma yönetimi, İş tatmini, Conflict, Conflict management, Job satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı, çatışmaların yoğun şekilde yaşandığı muhasebe sektörü için çatışma yönetiminin iş tatminine olan etkisini incelemek ve çalışanların (SMMM, stajyer ve muhasebe meslek elemanı) kullandıkları çatışma yönetimi stratejileri ile iş tatminleri arasındaki ilişkiyi inceleyerek ilgili literatüre katkı sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye genelinde faaliyet gösteren 451 muhasebe çalışanına e-anket uygulanmış olup 403 anket analize tabi tutulmuştur. Veriler SPSS 25 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Ölçeklere ait faktör yükleri incelenmiş ve ardından; iş tatmini ve çatışma yönetimi stratejileri ölçeklerine ait güvenirlik ve normal dağılım analizleri incelenmiştir. İş tatmini ölçeği ve çatışma yönetimi stratejileri ölçeği -3 ve +3 aralığında normal dağılım gösterdiğinden analizler parametrik testler ile gerçekleştirilmiştir. İş tatmini ölçeği ve çatışma yönetimi strateji ölçeğine ait yapıcı, uyumlu, zorlayıcı, kaçınmacı ve uzlaşmacı alt ölçekleri ile aralarındaki ilişkiye bakılmak üzere Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgulara göre, çatışma yönetiminin iş tatmini üzerinde pozitif yönlü bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca yapıcı, uyumlu, uzlaşmacı, kaçınmacı, zorlayıcı çatışma yönetimi stratejilerinin de iş tatmini üzerinde pozitif yönlü bir ilişkisi/etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effect of conflict management on job satisfaction for the accounting sector, where conflicts are intense, and to contribute to the relevant literature by examining the relationship between conflict management strategies used by employees (financial advisers, interns and accounting personnel) and job satisfaction. For this purpose, e-surveys were applied to 451 accounting employees operating throughout Turkey, and 403 questionnaires were analyzed. The data were evaluated using the SPSS 25 program. The factor loadings of the scales were examined, and then; the reliability and normal distribution analyzes of the job satisfaction and conflict management strategies scales were examined. Since the job satisfaction scale and the conflict management strategies scale showed a normal distribution between -3 and +3, analyzes were made with parametric tests. Pearson correlation analysis was applied to examine the relationship between the constructive, adaptive, compelling, avoidant, and accommodating sub-dimensions of the job satisfaction scale and the conflict management strategy scale. According to the findings, it was concluded that conflict management has a positive effect on job satisfaction. In addition, it has been determined that constructive, adaptive, conciliatory, avoidant, and coercive conflict management strategies have a positive effect / relation on job satisfaction.