168-170 Er izotoplarının elektromanyetik geçişleri
Electromagnetic transition of 168-170 Er isotopes
  1. Tez No: 803121
  2. Yazar: NURDAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATALAY KÜÇÜKBURSA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Er İzotopları, IBM-1, IBM-2, Etkileşen bozon modeli, B(E2), Er isotopes, IBM-1, IBM-2, Interacting boson model, B(E2)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Etkileşen bozon yaklaşımı IBA , orta ve ağır kütleli çift-çift çekirdeklerin enerji düzeylerini ve bu düzeyler arasındaki elektromanyetik geçiş oranlarını hesaplamak üzere önerilmiş bir modeldir. Bu çalışmada 168-170Er çekirdeklerinin B(E2) elektromanyetik geçiş olasılıkları Etkileşen Bozon Modeli yardımıyla teorik olarak hesaplandı .Etkileşen bozon modelinin ikinci versiyonu (IBM-2) temel alınarak hesaplamalar NPBOS programı yardımıyla yapıldı. Hesaplanan bu değerler deneysel verilerle karşılaştırıldı ve bu çalışmada hesaplanan B(E2) geçiş olasılık oranlarının deneysel verilerle uyumlu olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The interacting boson approximation (IBA) is a model which was proposed for calculating energy levels and electromagnetic transition rates between them in medium and heavy-mass even-even nuclei.In this study electromagnetic transition probabilities in core 168-170Er calculated theoretically via interacting boson model. The results of IBM-2 method have been conducted on the basis of the Interacting Boson Models second version (IBM-2) by using the NPBOS [38]package program.These calculated values for B(E2) transition probability ratios are comparet with experimental ones. It is seen that calculated B(E2) transition probability rations in this work are good agreement with the experimental ones.