İleri fibrozisi veya sirozu olan hastalarda, serum biyobelirteçlerinin hcc gelişimiyle ilişkisi
The relationship of serum biomarkers with the development of hcc in patients with advanced fibrosis or cirosis
- Tez No: 803257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKTUĞ ŞİRİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Fibrozis, HepatosellülerKarsinom, Siroz
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Karaciğer sirozu alan bireylerde, HepatoselülerKarsinom (HCC), hayat kalitesini sınırlandıran ve sağ kalım süresini ciddi boyutta azaltan önemli bir sorundur. Siroz olan hasta bireylerde HCC taraması ve takibinde, 6 ayda bir gerçekleştirilen alfa-fetoprotein (AFP) ölçümü ile batın ultrasonografisi (USG) kullanılmaktadır. Fakat bu yöntemlerle hastalığın çok erken dönemde tespit edilmesi pek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle bu çalışmada, HCC gelişimi için risk oluşturan siroz hastaları arasında, daha fazla riske sahip hastaların tespit edilmesi açısından, farklı parametrelerin incelenmesi ve HCC tespitinde başarılarının değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma, gözlemsel, retrospektif bir kohort çalışmasıdır. Gastroenteroloji ve Tıbbi Onkoloji kliniklerinde 2017 ve 2022 yılları arasında takip edilmiş hastaların verileri retrospektif olarak tarandı.Klinik ve laboratuvar olarak kesinleşmiş karaciğer sirozu ve HCC tanısı mevcut 50 hasta çalışma grubunu, HCC olmayansirozu bulunan 50 hasta ise kontrol grubunu oluşturdu.Gruplar arasında, fibrozisi gösteren noninvazif parametreler kullanılarak, HCC gelişiminin öngörülebilir olup olmadığı araştırıldı.Gruplar arası karşılaştırma için ki- kare testi ve bağımsız gruplar t testi yapıldı. Tüm testlerde p değerinin 0,05'in altında olduğu durumlar, istatistiksel olarak anlamlı sonuç olarak kabul edildi. Bulgular: Yapılan çalışmada HCC gelişimiyle yaş, lenfosit, hemoglobin, NPR, ALB, total bilirubin, indirektbilirubin, FIB-4 skoru ve APRI skoru arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmezken, cinsiyet, WBC, nötrofil, NLR, platelet, üre, kreatinin, AST, ALT, direkt bilirubin, INR, CRP, SII skoru ve CAR skoru arasında anlamlı bir ilişki tespit edildi. Sonuç: İleri fibrozisi veya sirozu olan hastalarda, bazı serum biyobelirteçlerininHCC gelişimiyle ilişkisinin olduğu belirlenmiştir. Bu noktada SII ve CAR skorları daha fazla potansiyele sahip gibi durmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Hepatocellular Carcinoma (HCC) in individuals with cirrhosis of the liver is an important problem that limits the quality of life andseriouslyreducessurvival time. Inpatientswithcirrhosis, ultrasound (US) and alpfa-phetoprotein (AFP) measurements performed with in 6 months of HCC screening and monitoring areused. But with these methods, it is unlikely that the disease will be detected in very early processes. There fore, in this study, it was aimed to evaluate different parameters in the detection of even more risky patients in cirrhosis patients whopose a risk of developing HCC, and their success in detecting HCC. Method: This study is an observational, retrospective cohort study. The data of patients who were followed up in Gastroenterolog and Medical Oncology clinics between 2017 and 2022 were retro spectively scanned. 50 patients with clinically and laboratory-confirmed liver cirrhosis and HCC diagnosis were included in the study group, non-HCC fifty patients with cirrhosis constituted the control group. Using non invasive parameters showing fibrosis between the groups, it was investigated whether the development of HCC was predictable. For comparison between groups, chi-square test and independent groups t test were used. In thestudy, for statistical significance in all tests, cases where the p value was below 0.05 were accepted as statistically significant results. Results: Inthestudy, no significant relati on ship was found between the development of Hcc and age, lymphocyte, hemoglobin, NPR, ALB, total bilirubin, indirect bilirubin, FIB-4 scoreand APRI score, but a significant correlation was found between gender, WBC, neutrophil, NLR, platelet, urea, creatinine, AST, ALT, direct bilirubin, INR, CRP, SII scoreand CAR score. Conclusions:As a result of the study, it was determined that some serum biomarkers are associated with the development of HCC inpatients with advanced fibrosis or cirrhosis. At thispoint, SII and CAR scoresseem to have more potential. KeyWords: Fibrosis, Hepatocellular Carcinoma, Cirrhosis,