Algılanan ebeveyn tutumlarının genç yetişkinlerin benlik saygısı ve öz güven tutumlarına etkisi
The effect of perceived parental attitudes on self-esteem and self-confidence attitudes of young adults
  1. Tez No: 803419
  2. Yazar: BÜŞRA GÖKSÜÇUKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Ebeveyn Tutumları, Benlik Saygısı ve Öz güven, Family, Parental Attitudes, Self-Esteem and Self Conf
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Toplumsal yapı içinde birden çok kurum bulunmaktadır. Kurumlar genel olarak kişilerin sosyal davranışlarını kolaylaştıran, kültürün devamlılık ve sürekliliğini sağlayan, toplumsal davranışları yöneten işlevlere sahiptir. Çalışmamıza konu alınan kurum ise aile kurumudur. Çalışmamızda aile, kurumlar sosyolojisi dahilinde ele alınmaktan ziyade yapısal işlevsel bakış açısı ile ele alınmıştır. Bu bağlamda aile, sağlıklı bir toplum işleyişi için oldukça önemlidir çünkü sosyal bir varlık olarak insanın büyüyüp yetiştiği ilk yapıdır. Dolayısıyla anne ve babaların sergilediği tutumlar ile bu tutumların benlik saygısı üzerindeki etkisi araştırma konusu olmuş ve çalışmada algılanan anne baba tutumları ile benlik saygısı arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu Konya ilinde ikamet eden 18-22 yaş aralığındaki 537 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada kişisel bilgi formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Anne Baba Tutum Envanteri kullanılmış; veriler SPSS 23.0 programında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are multiple institutions in the social structure. Institutions generally have functions that facilitate social behavior of individuals, ensure the continuity and continuity of culture, and manage social behaviors. The institution that is the subject of our study is the family institution. In our study, the family has been dealt with from a structural functional perspective rather than within the sociology of institutions. In this context, the family is very important for the functioning of a healthy society because it is the first structure in which a person grows up as a social being. Therefore, the attitudes of parents and the effect of these attitudes on self-esteem have been the subject of research and the relationship between perceived parental attitudes and self-esteem was examined in the study. The sample group of the research consists of 537 people between the ages of 18-22 residing in Konya. Personal information form, Rosenberg Self-Esteem Scale and Parental Attitude Inventory were used in the study; data were analyzed in SPSS 23.0 program