Dış ticaret işlemlerinin uluslararası muhasebe ve finansal raporlama standartlarına göre muhasebeleştirilmesi
Accounting for international trade transactions according to international accounting and financial reporting standards
- Tez No: 803545
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Uluslararası Muhasebe Standardı, Uluslararası Finansal Raporlama Standardı, Stoklar Standardı, Kur Değişimleri Etkisi Standardı, Borçlanma Maliyeti Standardı, Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat standardı, International Trade, International Accounting Standards, International Financial Reporting Standards, Inventory Standard, Effects of Changes in Foreign Exchange Rates Standard, Borrowing Costs Standard, Revenue from Customer Contracts Standard
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Günümüzde, uluslararası ticaret büyük bir ilgi odağı haline gelmiştir. İşletmeler, artan rekabet koşullarında yerel pazarlara alternatif olarak yurtdışı piyasaları en iyi seçenek olarak değerlendirmektedir. Aynı zamanda, devletler dış ticareti desteklemede ve bununla ilerlemekte olan ülkelerde ödemelerdeki açıklık bu şekilde kapatılmaya çalışılmaktadır. Dünya ticaret hacmine bakıldığında, sürekli olarak artan bir eğilim gösteren Dünya ihracat hacmi, uluslararası ticarete verilen önemin arttığını göstermektedir. Bu çalışmada, ülkemizde dış ticaret işlemlerinde öncelikli olarak kullanılan bazı standartlar incelenmiştir. Bu standartlar arasında, stokların muhasebeleştirilmesini düzenleyen UMS 2, kur değişim etkilerini ele alan UMS 21, borçlanma maliyetlerini kapsayan UMS 23 ve müşteri sözleşmelerinden kaynaklanan hasılatı düzenleyen UFRS 15 yer almaktadır. Bu standartlar, yapılan işlemlerin bu standartlara uygun bir şekilde nasıl muhasebeleştirilmesi gerektiğini belirlemeyi amaçlamaktadır. İncelenen standartlar, dış ticaret işlemlerinin finansal raporlamasında uygulanması gereken kuralları ve yönergeleri sunar. Bu standartların amacı, işlemlerin doğru ve şeffaf bir şekilde kaydedilmesini, finansal tablolarda tutarlılık ve karşılaştırılabilirlik sağlanmasını sağlamaktır. Bu şekilde, dış ticaret işlemlerinde finansal raporlama ve muhasebe uygulamalarının standartlara uygun ve tutarlı bir şekilde gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, international trade has become a major point of interest. Businesses, in the face of increasing competitive conditions, consider foreign markets as the best alternative to local markets. At the same time, governments strive to support and promote foreign trade, aiming to address payment imbalances in developing countries. The continuously increasing volume of world exports, when observed in relation to global trade, demonstrates the growing importance placed on international trade. This study examines some of the standards primarily used in foreign trade transactions in our country. These standards include IAS 2, which regulates the accounting treatment of inventories, IAS 21, which addresses the effects of changes in foreign exchange rates, IAS 23, which covers borrowing costs, and IFRS 15, which regulates revenue from customer contracts. These standards aim to determine how transactions should be accounted for in accordance with these standards. The examined standards provide rules and guidelines to be applied in the financial reporting of foreign trade transactions. The purpose of these standards is to ensure the accurate and transparent recording of transactions, as well as to achieve consistency and comparability in financial statements. In this way, the goal is to carry out financial reporting and accounting practices in foreign trade transactions in a standardized and consistent manner.