Türkiye ve Hindistan'ın sağlık turizmi faaliyetlerinin karşılaştırılması
Comparison of health tourism activities of Türkiye and India
  1. Tez No: 803547
  2. Yazar: MEHMET BERAT BÜYÜKSIRIT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN YÜCELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Medikal turizm, Sağlık turizmi, Türkiye ve Hindistan' da sağlık turizmi, Health tourism, medical tourism, Health tourism in Turkey and India
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Geleneksel turizmin akabinde çağımızda hızla gelişen sektörlerden biri haline gelen sağlık turizmi dünyada iletişim ve ulaşımın gelişmesi, bireylerin zamanlarını verimli geçirme arzusunun artması ve hem tatil hem de tedavi olma isteği sonucunda ortaya çıkmıştır. Sağlık turizmi sağlığın korunması ve iyileştirilmesi amacıyla belirli bir süreliğine bireylerin bulundukları yeri değiştirerek farklı sağlık hizmetleri alma olayı şeklinde ifade edilmektedir. Sağlık turizmindeki yarışa gelişmekte olan ülkelerinde dahil olması sonucu rekabet artmış̧, sağlık turisti çekme yarışı da hızlanmıştır. Artan turist sayısı ülkelerde yeni ekonomik kazanımlar sağlamaktadır. Bu tez çalışmasının temel amacı Türkiye ve Hindistan ülkelerini sağlık turizmi özelinde karşılaştırmalı olarak incelemektir. Bu amaç doğrultusunda SWOT analizi yöntemi tercih edilmiştir. Çalışma sonucunda, sağlık turizmi kavramı ile medikal turizm olarak ifade edilen tabirin Türkiye ve Hindistan sağlık turizminde farklı anlamları olduğu anlaşılmaktadır. Medikal turizm denildiğinde daha geniş bir perspektif akla gelmektedir. Uluslararası literatürde sağlık turizmi alanlarında daha fazla ilmi bilgiye yer verilmiştir. Türkiye ve Hindistan'ın sağlık sektöründe ve turizminde farklı kriterlerde başarıları, güçlü ve zayıf yönleri analiz edilerek ülkeler arasındaki farklara değinilmiş ve analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre Türkiye sağlık turizmi yönünden pek çok avantaja sahip olmanın yanında henüz bu alanda istenilen konuma ulaşamamıştır.
Özet (Çeviri)
Health tourism, which has become one of the rapidly developing sectors in our age after traditional tourism, has emerged as a result of the development of communication and transportation in the world, the increase in the desire of individuals to spend their time efficiently, and the desire to be both holiday and treatment. Health tourism is expressed as the event of receiving different health services by changing the place of individuals for a certain period of time in order to protect and improve health. As a result of the inclusion of developing countries in the race for health tourism, competition has increased and the race to attract health tourists has accelerated. The increasing number of tourists provides new economic gains in countries. The main purpose of this thesis study is to comparatively examine the countries of Turkey and India in terms of health tourism. For this purpose, the SWOT analysis method was preferred. As a result of the study, it is understood that the concept of health tourism and the term medical tourism have different meanings in Turkey and India health tourism. When medical tourism is mentioned, a broader perspective comes to mind. In the international literature, more information is given in the field of health tourism. The successes, strengths, and weaknesses of Turkey and India in different criteria in the health sector and tourism are analyzed. According to the results obtained from the study, besides having many advantages in terms of health tourism, Turkey has not yet reached the desired position in this field.