Tefsirlerde gök cisimleri
Celestial bodies in tafsirs
  1. Tez No: 803548
  2. Yazar: BETÜL YIĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, İlmî Tefsir, Şems, Kamer, Şi'râ, Necm, Qur'an, Scientific Tafsir, Shams, Kamer, Shi'ra, Necm
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Geçmişten günümüze bilimin ilerlemesiyle birlikte astronomiye olan ilgi artmış ve bu durum insanları, gök ve gök cisimlerine çok sayıda atıfta bulunan Kur'ân-ı Kerîm'e yönlendirmiştir. Bu çerçevede kaleme alınan bu çalışma giriş ve üç bölümden müteşekkildir. Giriş bölümünde mevzubahis çalışmanın kapsam ve sınırlılıkları belirlenmiş, birinci bölüm ise çalışmanın ana eksenini oluşturan ikinci ve üçüncü bölüme bir ön hazırlık olarak sonradan ilave edilmiştir. İkinci bölümde Kur'ân'da gök cisimlerini doğru anlayabilmek için öncelikle Kur'ân'ın nazil olduğu toplumun kültürel yapısına ışık tutulmuş akabinde İslâm'la birlikte değişen toplumun gök cisimlerine bakışı hadis metinleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Son olarak gök cisimlerinin Kur'ân'da zikredilmesinin sebep ve hikmeti üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise çalışmanın ana konusu olan tefsirlerde gök cisimlerinin klasik ve modern tefsirlerde ele alış biçimi incelenmiştir. Yapılan bu çalışma neticesinde modern bilimin verileriyle örtüşen pek çok ayetin bu sahada yeni yapılacak çalışmalara kaynaklık edebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the advancement of science from the past to the present, the interest in astronomy has increased and this has led people to the Qur'an, which makes many references to the celestial and celestial bodies. This study, which was written in this framework, consists of an introduction and three parts. In the introduction, the scope and limitations of the study in question were determined, and the first part was added to the second and third parts, which constitute the main axis of the study, as a preliminary preparation. In the second part, in order to understand the celestial bodies in the Qur'an correctly, first of all, the cultural structure of the society in which the Qur'an was revealed was shed light on, and then the view of the society that changed with Islam to the celestial bodies was evaluated within the framework of hadith texts. Finally, the reason and wisdom of the celestial bodies being mentioned in the Qur'an are emphasized. In the third chapter, the celestial bodies in the tafsir, which is our main subject, are discussed as a whole under the subheadings of classical and modern tafsir. As a result of this study, it is thought that many verses that overlap with the data of modern science can be a source for new studies in this field.