Tip 1 diyabetli çocuklarda yürüme ve dengenin değerlendirilmesi
Evaluation of gait and balance in children with type 1 diabetes
  1. Tez No: 803752
  2. Yazar: SIDIKA AKRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SABRİ CIĞALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik nöropati, yürüme analizi, denge analizi, Diabetic neuropathy, gait analysis, balance analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Periferik nöropati Tip 1 Diabetes Mellitus'un uzun dönem izleminde mikrovasküler komplikasyonlardan biridir. Bu çalışmada Tip 1 diyabet tanısı almış çocuklarda diyabet süresinin diyabetik nöropatiye etkisini araştırmak amacıyla yürüme analiz ve denge analiz verilerine ulaşmayı hedefledik. Yaptığımız tez çalışması 12 ve 18 yaş aralığında 66 deneğin katılımı ile gerçekleştirildi.“T1DM, diyabet tanı süresi>5''grubu, ”T1DM, diyabet tanı süresi5''grubu ile“T1DM, diyabet tanı süresi5'' grupta diğer gruplara göre yüksek bulunmuştur. Kadans parametresi ”T1DM, diyabet tanı süresi>5'' olan grupta diğer gruplara göre düşük tespit edilmiştir. Tip 1 diyabet tanısı almış hastalarda, 5 yıllık diyabet tanı süresinin nöropatiyi klinik izlemede kilit bir süre olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz. Diyabet süresinin diyabetik nöropatiyi etkilemesi sonucundan yola çıkarak Tip 1 diyabetli çocuklarda belirli aralıklarla diyabetik nöropati takip edilerek komplikasyonların erken tespiti yapılabilir. Tip 1 diyabet hastalarında nöropatinin takibinin yapılması için yürüme analizinin de kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Peripheral neuropathy is one of the microvascular complications in the long-term follow of Type 1 Diabetes Mellitus. In this study, we aimed to reach gait analysis and balance analysis data in order to investigate the effect of diabetes duration on diabetic neuropathy in children diagnosed with Type 1 diabetes. Our thesis study was carried out with the participation of 66 subjects between the ages of 12 and 18. Three equal number of groups were formed as“T1DM, diabetes diagnosis duration>5”group,“T1DM, diabetes diagnosis duration5”group and the“T1DM diabetes diagnosis time5”group compared to the other groups. The cadence parameter was found to be lower in the group with“T1DM diabetes diagnosis time>5”compared to the other groups. We think that the 5 year diabetes diagnosis period can be used as a key period in the clinical follow of neuropathy in patients diagnosed with type 1 diabetes. Based on the effect of duration of diabetes on diabetic neuropathy, early detection of complications can be achieved by monitoring diabetic neuropathy at regular intervals in children with Type 1 diabetes. We think and suggest that gait analysis can also be used to monitor neuropathy in patients with type 1 diabetes.