Tavşan tibiasına yerleştirilen implanta onlay greft materyali olarak uygulanan tetrakalsiyum fosfatın (Grandus b-one enjekte edilebilir biyolojik onarım implantının) osseointegrasyona etkilerininhistomorfometrik değerlendirilmesi
Histomorphometric evaluation of the effects of tetracalcium phosphate (Grandus b-one injectable biological repair implant) on osseointegration, applied as onlay graft material to implant placed in rabbits' tibias
- Tez No: 803755
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YELER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Otojen greftleme, kemik greftler, tetrakalsiyum fosfat, dental implant, osseointegrasyon, Autogenous grafting, bone grafts, tetracalcium phosphate, dental implant, osseointegration
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çalışmamızdaki amaç, tavşan tibiasında defektli alana yerleştirilen implantın etrafına uygulanan tetrakalsiyum fosfat greftin implant stabilitesi üzerine etkilerinin histomorfometrik incelenmesidir. Çalışmamızda 18 adet Yeni Zelenda Beyaz Tavşanı kullanılmıştır. Tavşanlar kontrol, birinci deney ve ikinci deney grubu olarak 3 gruba ayrılmıştır. Gruplara ayrılan tavşanların her iki tibiasına da aynı işlemler uygulanmıştır. Deney gruplarındakı tavşanların tibialarında bilateral 5 mm defektler oluşturulmuştur. Kontrol gurubundaki tavşanlara (6 tavşan- 12 tibia) 3.0 x 8.5 mm'lik dental implantlar yerleştirildi. Birinci Deney Grubunda (6 tavşan- 12 tibia) 5 mm'lik defekte yerleştirilen 3.0 x 8.5 mm'lik implantın çevresine tetrakalsiyum fosfat uygulandı. İkinci Deney Grubunda (6 tavşan-12 tibia) ise oluşturulan 5 mm'lik defekte yerleştirilen 3.0 x 8.5 mm'lik implantların çevresine defekt bölgesinden çıkarılan otojen kemik grefti çıkarıldıktan sonra kemik öğütücüsünde öğütülerek tekrar tetrakalsiyum fosfatla karıştırılarak defekt bölgesine yerleştirildi. İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra Ostell™ ISQ cihazı kullanılarak RFA gerçekleştirildi. İmplantın yerleştirilmesinden 90 gün sonra tavşanlar sakrifiye edilmeden vii önce ISQ değerleri ikinci kez tekrar ölçülmüştür. Daha sonra ölçüm hatalarını azaltmak için ortalamalar hesaplanmıştır. Deney 90 gün sürdükten sonra sonlandırılmıştır. Yapılan çalışmanın histomorfometrik analiz değerlendirilmesi sonucunda gruplara ilişkin Kemik-implant teması (BIC) oranı karşılaştırıldığında gruplar arası farklılık önemsiz bulunmuştur. Gruplar arasında RFA'daki varyasyonlar birinci ve ikinci zaman noktası arasındaki stabilite değerlerine bağlı olarak önemli ölçüde artış göstermiştir. Çalışmamızda kullandığımız TTCP bazlı Grandus® B-One materyalinin ticari olarak son yıllarda kullanıma sunulmuş olan bir ürün olmasında dolayı, literatürde sunulmuş bilimsel çalışmalar kısıtlıdır. Bu nedenle TTCP primer ve sekonder stabillite yönünden karşılaştırıldığı çalışmalar yetersizdir. Daha geniş çaplı bir hayvan çalışması ve daha fazla alt gruplarla yapılan çalışmalarda deneyin anlamlı sonuçlarının artacağı düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to examine the effects of tetracalcium phosphate graft applied around the implant placed in the defected area of the rabbit tibia on the stability of the implant histomorphometrically. In our study, 18 New Zealand white rabbits were used. Rabbits were divided into 3 groups as control group, first experimental group and second experimental group. The same procedures were applied to both tibiae of the rabbits divided into groups. Bilateral 5 mm defects were created in the tibias of the rabbits in the experimental groups. 3.0 x 8.5 mm dental implants were placed in the rabbits in the control group (6 rabbits - 12 tibia). In the first experimental group (6 rabbits - 12 tibia), tetracalcium phosphate was applied around the 3.0 x 8.5 mm implant placed in the 5 mm defect. In the second experimental group (6 rabbits - 12 tibia), the autogenous bone graft extracted from the defect area was removed around the 3.0 x 8.5 mm implants placed in the 5 mm defect created, then it was ground in a bone grinder, mixed with tetracalcium phosphate, and placed in the defect area. ix RFA was performed using the Osstell™ ISQ device immediately after the implants were placed. ISQ values were re-measured a second time before the rabbits were sacrificed 90 days after implant placement. Then the averages were calculated to reduce the measurement errors. The experiment was terminated after 90 days. As a result of the histomorphometric analysis of the study, when the bone-implant contact (BIC) ratios of the groups were compared, it was seen that the difference between the groups was insignificant. Variations in RFA between groups increased significantly depending on the stability values between the first and second time point. Since the TTCP-based Grandus® B-One material we used in our study is a product that has been commercially available in recent years, scientific studies presented in the literature are limited. Therefore, studies comparing TTCP in terms of primary and secondary stability are insufficient. We think that more meaningful results will be obtained in larger animal studies and studies with more subgroups.