Bölgemizde covid-19 tanısı almış hastaların serum vitamin D, vitamin B12, Folat ve Zn düzeylerinin kontrol grubu ile geri-dönük karşılaştırılması
Retrocpective comparison of serum vitamin D, vitamin B12, Folate and Zn levels of patients diagnosed with covid-19 with the control group in our region
  1. Tez No: 803773
  2. Yazar: FATMA ŞEYDA TAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜRBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: B12 vitamini, Covid-19, D vitamini, Folik asit, Covid-19, Folic acid, Vitamin b12, Vitamin d
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çalışmamız, Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Covid-19 tanısı almış hastaların serum vitamin D, vitamin B12 ve folat değerlerinin, sağlıklı kontrol grubuyla retrospektif olarak karşılaştırılarak Covid-19 tedavisinde vitaminlerin öneminin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmamız Covid-19 salgını boyunca 2020 ile 2021 tarihleri arasında Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelen covid-19 tanısı almış kişiler arasından rastgele seçilmiş 30 kişi ve hastaneye rutin kontroller için gelen sağlıklı kişiler arasından rastgele seçilen 30 kişiden oluşan kontrol grubu olmak üzere toplamda 60 kişinin Biyokimya Laboratuvarında analiz edilen vitamin düzeyleri ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalar 18 ile 65 yaş aralığında olanlardan seçilmiş. İki grubun serum vitamin D, vitamin B12 ve folat düzeyleri retrospektif olarak karşılaştırıldı. Hastaların laboratuvar değerleri, klinik özellikleri ile yaş ve cinsiyet gibi demografik verilerine hastane elektronik veri tabanından ulaşılmış. Veriler IBM SPSS V23 ile analiz edildi. Laboratuvar parametrelerinin prediktif değerlerinin belirlenmesinde ROC analizi kullanılmıştır. Normal dağılıma uygunluk Shapiro-Wilk testi ile incelendi. Gruplara göre cinsiyetin karşılaştırılmasında Yates düzeltmesi kullanıldı. İkili gruplara göre normal dağılmayan verilerin karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi kullanıldı. Analiz sonuçları nicel veriler için ortalama ± s. sapma ve ortanca (minimum – maksimum) şeklinde kategorik değişkenler frekans yüzde olarak sunuldu. Önem düzeyi p0,050). Laboratuvar parametrelerinin ROC analiz sonuçları Vitamin D için AUC değeri 0,738 olarak elde edilmiş olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,002). Folat ve Vitamin B12 değerlerine ait anlamlı bir ACU değeri elde edilememiştir (p>0,050). Serum vitamin D düzeyleri covid-19'lu hastalarda referans değerlerinin çok altında tespit edildi. Koronavirüs ile enfekte olan hastaların vitamin parametrelerine mutlaka değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Our study aimed to research the importance of vitamins in the treatment of COVID-19 by comparing retrospectively serum vitamin D, vitamin B12 and folate values of the patients who have diagnosed as COVID-19 with the health control group in Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi. This study was conducted by a group of 60 people who were divided into two groups: 30 randomly selected people with a diagnosis of COVID-19 who came to Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi between 2020 and 2021 during the COVID-19 epidemic, and a control group consisting of 30 randomly selected healthy people who came to the hospital for routine controls. The Biochemistry Laboratory's analysis of the vitamin levels was used to carry out the experiment. All of the participants were aged between 18 and 65. Serum vitamin D, vitamin B12, and folate levels of the two groups were compared retrospectively. The patient's laboratory values, clinical characteristics, and demographic data such as age and gender were obtained from the hospital's electronic database. Data were analyzed with IBM SPSS V23. ROC analysis was used to determine the predictive values of laboratory parameters. Conformity to the normal distribution was evaluated using the Shapiro-Wilk test. Yates correction was used to compare gender by groups. The Mann-Whitney U test was used to compare the data that were not normally distributed according to the paired groups. Analysis results mean ± s for quantitative data. Categorical variables such as deviation and median (minimum – maximum) were presented as frequency percentages. Significance level was taken as p0.050). ROC analysis results of laboratory parameters were found to have an AUC value of 0.738 for Vitamin D, which was statistically significant (p=0.002). A significant ACU value for Folate and Vitamin B12 values could not be obtained (p>0.050). ROC analysis results of laboratory parameters were found to have an AUC value of 0.738 for Vitamin D, which was statistically significant (p=0.002). A significant ACU value for Folate and Vitamin B12 values could not be obtained (p>0.050). Serum vitamin D levels were determined well below the reference values in patients with covid-19. Vitamin parameters of patients infected with coronavirus should be evaluated.