Farklı yüzey işlemleri uygulanmış geçici kuron köprü materyallerinin sitotoksisite ve antimikrobiyal özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the cytotoxicity and antimicrobial properties of temporary crown bridge materials applied with different surface treatments
  1. Tez No: 803774
  2. Yazar: FATMA YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GİRAY BOLAYIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteri Adezyonu, Sitotoksisite, Yüzey Pürüzlülüğü, CAD/CAM, Bacterial adhesion, Cytotoxicity, Surface roughness, CAD/CAM
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı geçici kuron köprü materyallerine uygulanan yüzey polisaj işlemlerinin; yüzey pürüzlülüğü, bakteri adezyonu ve sitotoksisite parametreleri üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Cerasmart ve Ceramill Temp CAD/CAM blokları, 3D Varseo Smile Temp ve konvansiyonel Dentalon Plus kullanıldı. 4 farklı materyal, 3 farklı polisaj işlemi (kontrol, mekanik polisaj, optiglaze) sonucu toplam 24 grup oluşturuldu. Materyallerden 2*5 mm boyutunda 156 örnek elde edildi. Yüzey polisaj işlemleri ardından her gruptan rastgele birer örnek seçilerek toplam 12 örneğe SEM analizi yapıldı. Geri kalan 144 örnekten gruplar (n=6) belirlendi. Yüzey pürüzlülük değerleri mekanik profilometre ile ölçüldü. Sitotoksik ve bakteriyel adezyon testlerin 24 ve 72. Saat değerleri kaydedildi. Çalışmada elde edilen bulguların istatistiksel değerlendirilmesinde SPSS 22.0 (SPSS, Inc., Chicago, IL, ABD) programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızın sonucunda optiglaze uygulanan örneklerin, mekanik polisaj işlemi uygulananlara göre daha pürüzsüz alanlar sağladığı görüldü. Tüm materyaller karşılaştırıldığında ortalama pürüzlülük (Ra) değeri en az VSO (0,20) ve CTO (0,20) gruplarında, en çok DPK (2,21) grubundadır. Bakteriyel adezyona ait veriler değerlendirildiğinde S.Mutans adezyonu 24. Saatte en düşük VSO, en yüksek DPK grubunda; 72. Saatte en düşük CTO, en yüksek DPK grubundadır. Sitotoksisite test sonucunda materyallerin hücresel canlılık değerleri (IC50) 24. Saatte en yüksek VSO, en düşük CSK grubunda; 72. Saatte en yüksek DPO, en düşük VSK grubunda gözlendi. Sonuç: Polisaj işlemlerinin yapıldığı gruplarda daha düşük Ra değeri ve bakteriyel adezyon, daha yüksek hücresel canlılık değerleri görüldü. Yüzey pürüzlülüğü ile bakteriyel adezyon arasında pozitif korelasyon gözlendi. Çalışmanın tüm verileri incelendiğinde kullanılan materyaller insan fibroblast hücrelerinin azalmasına neden olmasına rağmen deney boyunca ISO standartlarında belirtilen hücre canlılığı oranının (>%70) üzerinde değerler gösterdi.
Özet (Çeviri)
Objevtive: The aim of this study is to investigate the effect of surface polishing processes applied to temporary crown bridge materials on surface roughness, bacterial adhesion and cytotoxicity parameters. Material and Method: Cerasmart and Ceramill Temp CAD/CAM blocks, 3D Varseo Smile Temp and conventional Dentalon Plus were used in the study. A total of 24 groups were formed as a result of 4 different materials and 3 different surface finishing processes (control, mechanical polishing, optiglaze). A total of 156 samples of 2*5 mm size were obtained from the materials. After the surface polishing processes, a random sample was selected from each group and SEM analysis was performed on a total of 12 samples. Groups (n=6) were determined from the remaining 144 samples. Surface roughness values were measured with a mechanical profilometer. Cytotoxic and bacterial adhesion tests were registered at 24 and 72 hours. In the statistical evaluation of the findings obtained in the study, the SPSS 22.0 (SPSS, Inc., Chicago, IL, USA) was used. Results: As a result of our study, it was seen that the samples applied with optiglaze provided smoother areas than the ones applied mechanical polishing process. When all materials are compared, the average roughness (Ra) value is at lowest in the VSO (0.20) and CTO (0.20) groups, and the highest in the DPK (2.21) group. When the data of bacterial adhesion were evaluated, S.Mutans adhesion was the lowest in the VSO, and the highest in the DPK group in the 24th hour; The lowest in the CTO and the highest in the DPK group in the 72nd hour. As a result of the cytotoxicity test, cellular viability values (IC50) was the lowest in the CSK, and the highest in the VSO group in the 24th hour; the lowest in the VSK and the highest in the DPO group in the 72nd hour. Conclusion: Lower Ra value, bacterial adhesion, and higher cellular viability were observed in the groups in which polishing was observed. A positive correlation was observed between surface roughness and bacterial adhesion. When all the data of the study were examined, although the materials used caused a decrease in human fibroblast cells, they showed values above the cell viability rate (>70%) specified in the ISO standards throughout the experiment.