Takım sporlarından voleybol dersini seçen spor lisesi öğrencilerinin zihinsel hazır olma durumlarının incelenmesi (Batman ili örneği)
Examination of the mental ready status of sports high school students who choose volleyball from team sports (Batman province example)
- Tez No: 803791
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİHRAÇ KÖROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Lisesi Öğrencileri, Voleybol, Zihinsel hazır oluş, Mental readiness, Sports High School Students, Volleyball
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmanın amacı Batman İl Mili Eğitim Müdürlüğüne bağlı spor lisesinde okuyan ve takım sporlarından voleybol dersini seçen Spor Lisesi öğrencilerinin zihinsel hazır olma durumlarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesidir. Bu çalışma yapısal eşitlik modellemesiyle incelenmiştir. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında Batman spor lisesinden okuyan öğrenciler örneklemi ise takım sporlarından voleybol dersini seçen 117 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin görüşlerinin saptanmasında“Zekioğlu ve arkadaşlarının 2017”yılında geliştirmiş oldukları 35 maddeden oluşan“Zihinsel Hazır Olma Ölçeği”kullanılmıştır. Betimsel istatistikler, değişkenler arası karşılıklı ilişkiler ve güvenirlik analizleri SPSS (22) programı ile yürütülmüştür. Araştırmada yer alan veriler geçerlilik ve güvenirlik analizleri sonucunda; bağımsız örneklemler için t-Testi ve Tek Yönlü Varyans (ANOVA) analizi ile incelenmiştir. Çalışmamız sonucunda; öğrencilerin zihinsel hazır olma ölçeğinin alt boyutlarından zihinsel hazırlık alt boyutu, soğukkanlılık, korku, motivasyon, ilgi ve odaklanma alt boyutlarından sadece ilgi alt boyutunda anlamlı değişiklikler tespit edilmiştir. Öğrencilerin voleybol oynama süresi ve yaşı arttıkça voleybola duyulan ilgi azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the mental readiness of Sports High School students who study at the sports high school affiliated to the Batman Provincial Directorate of National Education and choose the volleyball lesson from team sports, according to various variables. This study was investigated by structural equation modeling. The universe of the research consists of the students studying at Batman sports high school in the 2022-2023 academic year, and the sample consists of 117 students who choose the volleyball lesson from team sports. The“Mental Readiness Scale”consisting of 35 items developed by Zekioğlu et al. in 2017 was used to determine the students' views. Descriptive statistics, interrelationships between variables and reliability analyzes were carried out with the SPSS (22) program. As a result of the validity and reliability analyzes of the data in the research; analyzed by t-Test and One Way Analysis of Variance (ANOVA) for independent samples. As a result of our study; Significant changes were found only in the sub-dimension of mental preparation, which is one of the sub-dimensions of students' mental readiness, and in the sub-dimension of composure, fear, motivation, interest and focus. It has been determined that the interest in volleyball decreases as the duration and age of the students increase.