Astar atkılı dokuma kumaşların mekanik ve konfor özellikleri
Mechanical and comfort properties of weft backed fabrics
- Tez No: 803823
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE EBRU TAYYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Astar atkılı kumaş, zımpara, atkı iplik cinsi, atkı sıklığı, konfor özellikleri, mekanik özellikler, Weft backed fabric, emery, weft yarn type, weft density, comfort properties, mechanical properties
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Günümüz modasında sıklıkla kullanılan ve popülerliğini koruyan astar atkılı kumaşların içerisinden konforu yüksek, performansı iyi, tek katlı kumaşlardan üretilen astarlı kıyafetlere göre daha düşük maliyeti olan mevsimlik dış üst giyim için kumaş elde etmek hedeflenmiştir. Bu durumun çok yönlü bir kullanım amacına uygun olarak avantaj getirmesi beklenmektedir. Bu çalışmada, bir yüzü sentetik diğer yüzü selüloz esaslı, protein esaslı ve belli karışım oranına sahip atkı iplikleri ile astar atkılı kumaşlar dokunmuştur. Çalışma kapsamında polyester çözgüde, alt kat kumaşında atkıdan polyester ipliği kullanarak bir yüzün tamamen polyester dokunması sağlanmıştır. Diğer yüzün atkısında viskon, tencel, bambu, pamuk, akrilik-pamuk karışımı, akrilik (high bulk), akrilik-viskon karışımı, yün-akrilik karışımı ve yün ipliği kullanılarak belirtilen ipliklerin bu yüzde hakim olması sağlanmıştır. 3 farklı atkı sıklığında üretilen kumaşların yarısına zımpara işlemi uygulanmıştır. Astar atkılı dokuma kumaşlarda atkı sıklığı, farklı atkı iplik cinsleri ve zımpara işlemi kumaş üretiminde değiştirilen üretim parametreleridir. Yapılan çalışma kapsamında iplik testleri ile kumaşların sıklık, gramaj, kalınlık, hava geçirgenliği, kopma mukavemeti, su buharı geçirgenliği, nem yönetimi, ısıl özellikler ve boncuklanma ölçümü yapılmıştır. Sonuçlar istatistiksel olarak analiz edilerek yorumlanmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde zımpara, atkı sıklığı ve atkı iplik cinsi değerlerinin astar atkılı dokuma kumaşların ölçülen değerleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Among the weft backed fabrics that are frequently used in today's fashion and maintain their popularity, it is aimed to obtain clothing fabric for seasonal outerwear, which has a high comfort, good performance, and lower cost compared to the lined clothes produced from single-layer fabrics. This situation is expected to bring advantages in accordance with a versatile usage purpose. In this study, weft backed fabrics were woven with weft yarns that are synthetic on one side and cellulose-based on the other, protein-based and have a certain mixing ratio. Within the scope of the study, polyester yarn is used in the polyester warp and polyester yarn from the weft in the bottom layer fabric, so that the bottom layer is completely polyester woven. By using viscose, tencel, bamboo, cotton, acrylic-cotton blend, acrylic (high bulk), acrylic-viscose blend, wool-acrylic blend and wool yarn in the weft of the top layer fabric, it has been ensured that the specified yarns dominate the top layer fabric. Emerising was applied to half of the fabrics produced in 3 different weft densities. Weft densities, weft yarn types and the emerising process applied to the fabrics are the factors that vary in weft backed woven fabrics. Within the scope of the study, yarn tests, fabric density, weight, thickness, air permeability, breaking strength, water vapor permeability, moisture management, thermal properties and pilling were measured. The results were analyzed and interpreted with the statistical analysis method. When the results obtained from the study are evaluated, it is seen that the values of emery, weft density and weft yarn type have a significant effect on the measured values of weft backed woven fabrics.