Doğrusu insanın emeğinden başkası kendisinin değil: Kenya-Githogoro gecekondu bölgesinde din, kalkınma ve ekonomi üçgeni
There is not for man except that [good] for which he strives: The religion, development and economy triangle in Githogoro slum in Kenya
- Tez No: 804051
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ÇAĞLAR ENNELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma Yardımları, Kalkınma Antropolojisi, İslâm ve Kapitalizm, Grup-Şebeke Analizi, İnanç ve Kalkınma, Development Aid, Development Anthropology, Islam and Capitalism, Group-Grid Analysis, Faith and Development
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kenya'nın bir gecekondu mahallesi olan Githogoro'da yaşayan Müslüman bir topluluğun, kalkınma ile İslam arasında kurduğu ilişkiyi anlamaktır. Çalışmanın dayandığı alan araştırması kapsamında Githogoro'daki İslam topluluğu, Kenya'daki Müslüman STK temsilcileri ve üniversite öğrenci kulübü temsilcileri ile görüşülmüş ve onların dinsel inanca ilişkin söylem ve pratikleri kalkınma ve kalkınma yardımları ile nasıl ilişkilendirdikleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, kalkınma ve antropoloji ilişkisi, Kenya'da kalkınma yardımları, Kenya Müslümanlığının tarihsel süreci, İslam ve kapitalizm ilişkisi gibi konular ele alınmış ve Weberyan kapitalizm analizinin Githogoro Müslümanları özelinde ne ölçüde kullanışlı olduğu sorgulanmıştır. Ayrıca, Mary Douglas'ın grup-şebeke analizi İslami kapitalizmin nasıl şekillendiğine ilişkin bir tartışma için kullanılmıştır.Bu çalışmada kalkınma ve kalkınma yardımları, bunlara neoliberal değerlerin üretimine araçsallık ettikleri şeklinde eleştiri getirilen makro ölçekli kavramsal bir zeminde değil insanların toplumsal, ekonomik ve dinsel yaşam gerçeklikleri içerisinde ve onların gözünden değerlendirilmeye çalışılmıştır. Böylece kalkınma ve İslam arasındaki ilişkiyi anlamak için yerel bakış açısını ön plana çıkartan bir yaklaşım benimsenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to understand the relationship between development and Islam established by a Muslim community living in a slum neighborhood called Githogoro in Kenya. As part of the field research on which the study is based, the Islamic community in Githogoro, representatives of Muslim NGOs in Kenya, and representatives of university student clubs were interviewed to understand how their religious beliefs and practices are related to development and development aid. To this end, topics such as the relationship between development and anthropology, development aid in Kenya, the historical process of Kenyan Islam, and the relationship between Islam and capitalism were discussed, and the usefulness of Weberian capitalism analysis for Githogoro Muslims was questioned. In addition, Mary Douglas's group-grid analysis was used for a discussion on how Islamic capitalism is shaped.In this study, development and development aid were evaluated from the perspective of people's social, economic, and religious realities and their perspectives, rather than on a macro-scale conceptual basis, where they are criticized for instrumentalizing neoliberal values. Thus, an approach that highlights the local perspective was adopted to understand the relationship between development and Islam.