Lojistik köylerin performans değerlendirme kriterlerinin belirlenmesine ilişkin bir araştırma
A research on determination of performance evaluation criteria for logistic villages
- Tez No: 804060
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Köy, Performans Değerlendirme, Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi, Logistics, Logistics Village, Performance Evaluation, Fuzzy Analytic Hierarchy Process
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ürünlerin hammadde aşamasından son tüketiciye ulaşmasına kadar geçen süreçte oluşan lojistik maliyetler önemli bir katma değer oluşturmaktadır. Bu katma değer kabiliyeti yüksek süreci faaliyet konusu edinmiş işletmelerin bir araya gelerek oluşturdukları ve depolama, elleçleme, taşıma vb. gibi faaliyetlere ek olarak; bankacılık, araç bakımı, sigortacılık vb. gibi sürece ilişkin faaliyetlerin de bu kümelenmeler içerisinde yer alarak tüm operasyonun tek bir merkezden yürütülmesine olanak tanıyan lojistik köylerin de birer işletme gibi kârlılığını en yüksekleyecek biçimde yürütülmesi gereksinimi doğmaktadır. Bu gereksinim doğrultusunda bu yüksek lisans tez çalışmasında lojistik köylerin performansını değerlendirmede kullanılabilecek bir kriter seti oluşturmak amaçlanmıştır. Bu amaçla lojistik köy performans değerlendirme kriter setini, konuya farklı pencerelerden bakılabilmesini sağlamak amacıyla akademiden, sektörden ve kamu kuruluşlarından konuya ilişkin çalışmalarda görev alan uzmanların tecrübeleri ve literatürden edinilen bilgiler doğrultusunda bulanık AHP yöntemi kullanılarak oluşturulmuştur. Bu çalışma kapsamında birinci aşamada literatür taranarak konuya destek olabilecek çalışmalar incelenmiş ve genel çerçeve çizilmiştir. İkinci aşamada sektörden, akademiden ve kamu kuruluşlarından konuyla ilgili uzmanlar ile yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılarak her birinden ana kriter ve alt kriterler belirlemeleri istenmiştir. Elde edilen bu kriterler bir arada derlenerek kriter seti oluşturulmuştur. Üçüncü aşamada, uzmanlardan, kriter setinde yer alan ana kriterlerin ve alt kriterlerin ikili karşılaştırmalarını yaparak önem derecelerini belirlemeleri istenmiştir. Bu aşamada elde edilen kriterler bulanık analitik hiyerarşi prosesi yaklaşımı kapsamında genişletilmiş analiz metodu ve toplam entegral değer yöntemi kullanılarak sonuç kriter setine ulaşılmıştır. Sonuçlara göre bir lojistik köyün performansının değerlendirilmesinde sırasıyla operasyonel performans, finansal performans, çevresel performans ve pazarlama performansı ana kriterlerinin ölçülmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu ana kriterler altında ölçülmesi önem taşıyan on dokuz alt kriter göreceli önem seviyeleri ile birlikte tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Logistics costs incurred in the process from the raw material stage of the products to reaching the end consumer constitute a significant added value. In addition to activities such as storage, handling, transportation, etc., logistics villages, which allow the entire operation to be carried out from a single center by including activities related to the process such as banking, vehicle maintenance, insurance, etc. within these clusters, need to be carried out in a way that will maximize the profitability of logistics villages like a business. In line with this need, this master's thesis aims to create a set of criteria that can be used to evaluate the performance of logistics villages. For this aim, the logistics village performance evaluation criteria set is developed by using the fuzzy AHP method based on the experiences of experts from academia, the sector and public institutions who are involved in the studies on the subject and the information obtained from the literature in order to ensure that the subject can be viewed from different perspectives. Within the scope of this study, in the first stage, the literature was reviewed, studies that could support the subject were examined and a general framework was outlined. In the second stage, semi-structured interviews were conducted with experts from the sector, academia and public institutions. Each was asked to determine the main criteria and sub-criteria. A criteria set was constructed by compiling these criteria together. In the third stage, the experts were asked to determine the importance of the main criteria and sub-criteria in the criteria set by pairwise comparisons. The criteria obtained at this stage were analyzed using the extended analysis method and the total integral value method within the scope of the fuzzy analytical hierarchy process approach to arrive at the final criteria set. According to the results, the main criteria of operational performance, financial performance, environmental performance and marketing performance should be measured evaluate a logistics village's performance. In addition, nineteen important sub-criteria to be measured under these main criteria are defined with their relative importance levels.