Otel işletmelerinde fiziksel kanıt olarak kokunun incelenmesine yönelik bir araştırma
The effect of fragnance which is a physical evidence on hotel operations
  1. Tez No: 804103
  2. Yazar: MELİKE OYMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KIZILIRMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Fiziksel Kanıt, Koku, Otel İşletmeleri, Koku Pazarlaması, Marketing, Physical Evidence, Fragrance, Hotel Businesses, Fragrance Marketing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Günümüzde artan rekabet ortamı, değişen tüketici istek ve davranışları pazarlama yöntemlerinde değişikliklere sebep olmuştur. İşletmelerin hoşa giderliğini arttırmak, tüketicileri etkilemek ve verdikleri hizmetleri farklılaştırmak amacıyla, pazarlama yöntemlerinden biri olan kokunun önemini artmıştır. Koku hafızası en etkili hafızalardan biridir. Bu sebeple işletmeler hizmet kalitesini, hatırlana bilirliğini ve müşteri memnuniyetini arttırabilmek için kokudan yararlanmaktadır. Bu çalışma, otel işletmelerinde kullanılan ve fiziksel bir kanıt olan kokunun, otel yetkilileri tarafından farkındalığını, işletmeye olan olumlu ve olumsuz katkılarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında Ankara'da bulunan üç, dört ve beş yıldızlı otellerde görev yapan yetkililere nicel yöntem olan anket soruları yöneltilerek otel işletmelerinde kullanılan kokunun etkisi ölçülmeye çalışılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçların bir kısmı literatürü desteklemiş olmasına rağmen, bazı sonuçlarda çelişkiler görülmektedir. Bu çalışmanın gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutması ve örneklemin büyütülerek elde edilen çelişkilerin giderilmesi ve otel işletmelerine tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The growing competitive landscape today has led to changes in marketing methods for changing consumer desires and behaviors. The importance of smell, one of marketing methods, has increased, with the aim of increasing the pleasure of businesses, impressing consumers and differentiating the services they provide. Smell memory is one of the most effective. This is why businesses use fragrance to improve service quality, memorability and customer satisfaction. This study aims to reveal the awareness, positive and negative contributions to the business by hotel authorities, of the smell, which is used in hotel businesses and is a physical evidence. Within the scope of the study, officials working in three, four and five star hotels in Ankara were asked quantitative questionnaires and tried to measure the impact of the smell used in hotel businesses. The data obtained was analysed with the help of the SPSS program. Although some of the results from the research supported the literature, some of the results show contradictions. This work sheds light on future work and advice has been made to hotel businesses to address the contradictions achieved by magnifying the sample.