N. V. Gogol'ün 'Taras Bulba' ve L. N. Tolstoy'un 'Kazaklar' adlı eserlerinde Kazaklar
Cossacks in N. V. Gogol's 'Taras Bulba' and L. N. Tolstoy's 'Cossacks'
- Tez No: 804128
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE İNANIR, PROF. DR. HÜSEYİN KANDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kazak Yaşamı, 19. Yüzyıl Rus Edebiyatı, Nikolay V. Gogol, Taras Bulba, Lev N. Tolstoy, Kazaklar, Cossack life, 19th century Russian literature, Nikolai V. Gogol, Taras Bulba, Leo N. Tolstoy, Cossacks
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu çalışmanın amacı Nikolay Vasilyeviç Gogol'ün Taras Bulba ve Lev Nikolayeviç Tolstoy'un Kazaklar adlı eserlerindeki Kazakları ve onların yaşamlarını incelemektir. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak Kazak sözcüğünün anlamı, Kazakların kökeni, Kazakların tarihi ve yaşamı genel hatlarıyla ele alınmıştır. Devamında ise erken dönemden 20. yüzyıla kadar olan süreçte Kazakların Rus edebiyatına yansımaları incelenmiştir. Çalışmamızın asıl konusunu oluşturan Kazakları ve onların yaşamlarını Gogol'ün Taras Bulba ve Tolstoy'un Kazaklar adlı eserlerinde incelemeden önce, Gogol ve Tolstoy'un Kazaklarla ilişkisine değinilmiş, Kazakların Gogol ve Tolstoy'un eserlerine yansımaları irdelenmiştir. Kazakların söz konusu yazarların eserlerine yansımaları irdelendikten sonra, Taras Bulba ve Kazaklar adlı eserlerdeki Kazaklar ve onların yaşamları çoğulcu inceleme yöntemine başvurularak ele alınmıştır. Bu çalışmanın sonunda da adı geçen eserlerin, hem sosyo-kültürel hem de tarihsel açıdan Kazak toplumuna ve kültürüne ışık tuttuğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyse the Cossacks and their lives in Nikolai Vasilyevich Gogol's Taras Bulba and Leo Nikolayevich Tolstoy's Cossacks. In accordance with this purpose, in first place, the meaning of the word Cossack, the origin of the Cossacks, the history and life of Cossacks were discussed in general terms. Afterwards, the reflections of Cossacks on Russian literature from the early period to the 20th century were examined. Before analysing the Cossacks and their lives in Gogol's Taras Bulba and Tolstoy's Cossacks, which are the main subject of our study, the relationship of Gogol and Tolstoy with Cossacks was mentioned, and then the reflections of Cossacks on the works of Gogol and Tolstoy were examined. After examining the reflections of Cossacks on the works of those mentioned writers, Cossacks and their lives in Taras Bulba and Cossacks were analysed by applying eclectic method, At the end of this study, it came to the conclusion that those mentioned books shed light on Cossack society and culture both socioculturally and historically.