Parvoviral enteritisli köpeklerde klinik biyokimya ve hematolojik değerler ile prokalsitonin düzeyinin prognostik ve diagnostik öneminin araştırılması
Investigation of the prognostic and diagnostic importance of clinical biochemistry and hematological values and the level of procalcitonin in DODS with parvoviral enteritis
  1. Tez No: 764761
  2. Yazar: BURCU NUR GÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇİTİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: CRP, Parvoviral Enteritis, Prokalsitonin, Köpek, Canine, CRP, Parvoviral Enteritis, Procalcitonin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Parvoviral enteritis genellikle 6-20 haftalık yaş grubundaki genç ve nadir olarak yetişkin köpeklerde görülen bulaşıcı viral bir hastalıktır. Bu çalışmada akut parvovirus enfeksiyonu geçirmekte olan hasta köpeklerin plazma örneklerinde yangısal bir biyobelirteç olarak son günlerde beşeri hekimlikte güncel bir parametre olan prokalsitonin düzeylerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada sağlıklı 12 adet köpek (Grup I) ile hızlı test kiti ile parvovirus pozitif olan parvoviral enteritli 12 adet köpek (Grup II) olmak üzere toplam 24 adet 1 yaş altı köpekler kullanıldı. Çalışmada sağlıklı ve parvoviral enteritisli tüm köpeklerin rutin klinik muayeneleri yapıldı ve bulgular kaydedildi. Çalışma süresince kontrol amaçlı sağlıklı köpeklerden sadece bir kez, parvoviral enteritisli köpeklerden ise tedavi öncesi 0. saat ve tedavi süresince 1, 3 ve 5. günler olmak üzere toplamda dört kez kan alındı. Çalışmaya dahil edilen tüm köpeklerde hematolojik (tam kan sayımı) ve biyokimyasal (Prokalsitonin, CRP, glikoz, trigliserit, Total protein, albümin, Kreatin Kinaz, GGT, AST, ALT) analizleri gerçekleştirildi. Parvoviral enteritisli köpeklerin ortalama prokalsitonin değerleri ortalaması (0.03±0.01 ng/mL), sağlıklı köpeklerin ortalama prokalsitonin değerleri ortalaması (0.03±0.01 ng/mL) arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu sayede parvoviral enteritisli köpeklerde hastalığın patogenezi ile ilişkisi ve tedavi protokolünün izlenmesine olabilecek katkısı değerlendirildi. Köpek Parvovirusu hastalığında kandaki Prokalsitonin düzeyleri ve aynı köpeklerin diğer yangısal parametrelerindeki değişikliklerin hastalığın teşhisi, prognozu ve patogenezine katkıda bulunabileceği düşünüldü. Tedavi süresince Prokalsitonin düzeylerindeki değişikliklerin belirlenmesi ile tedavi etkinliğinin ortaya konulacak olması hem gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilmesi ve hem de iş gücü ile ekonomik kayıpların önlenmesine katkıda bulanabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Parvoviral enteritis is a contagious viral disease that is mostly seen in young and rarely adult dogs aged 6-20 weeks. In this study was aimed to investigate the levels of procalcitonin, which is a recent parameter in human medicine, as an inflammatory biomarker in plasma samples of sick dogs with acute parvovirus infection. A total of 24 dogs under the age of 1 will be used in the study, including 12 healthy dogs (Group I) and 12 dogs with parvoviral positive enteritis (Group II) with the rapid test kit in the general health control. In the study, routine clinical examinations of all healthy dogs and dogs with parvoviral enteritis will be performed and the findings will be recorded. During the study, blood will be taken only once from healthy dogs for control purposes, and blood will be drawn from dogs with parvoviral enteritis four times in total, at 0 hour before the treatment and on the 1st, 3rd and 5th days during the treatment. Hematological and biochemical (Procalcitonin, CRP, glucose, triglyceride, Total protein, albumin, Creatine Kinase, GGT, AST, ALT) analyzes will be performed. There was no significant difference between the mean procalcitonin values of dogs with parvoviral enteritis (0.03±0.01 ng/mL) and the mean procalcitonin values of healthy dogs (0.03±0.01 ng/mL). In this way, its relationship with the pathogenesis of the disease in dogs with parvoviral enteritis and its contribution to the follow-up of the treatment protocol will be evaluated. It is thought that changes in blood procalcitonin levels and other inflammatory parameters of the same dogs in canine parvovirus disease may contribute to the diagnosis, prognosis and pathogenesis of the disease. The study was evaluated as unique, as the determination of the changes in procalcitonin levels during the treatment will reveal the efficacy of the treatment, preventing unnecessary drug use and contributing to the prevention of labor and economic losses.