'4-6 yaş kuran kurslarında değerler eğitimi ve din öğretiminde yararlanılan materyallerin incelenmesi ve değerlendirilmesi'
'values education and religious education in 4-6 ages quran courses examination evaluation of materials used'
- Tez No: 804162
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ KIZILABDULLAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken çocukluk, değer, değerler eğitimi, materyal, Kur'an kursu, Early childhood, value, values education, material, Quran course
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışma, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı faaliyet gösteren 4-6 yaş grubu Ku'ran kurslarında yararlanılan materyallerin incelenmesi ve değerlendirilmesini konu edinmektedir. 4-6 yaş grubu dönemi değerlerin kazanılmasında önemli bir dönemdir. Bununla birlikte dini-ahlaki eğitimin bu yaş grubu çocuklara karakter gelişimi ve kişilik oluşturma sürecinde din öğretimini ve değerler eğitimini gerekli kılmaktadır. Çocuklara değerlerin öğretilmesi konusunda materyal olarak kullanılan kitapların önemi büyüktür. Bu kapsamda çalışmada, Diyanet İşleri Başkanlığının 4-6 yaş Kur'an kursları programı kapsamında kullanılan birtakım kitaplar incelenmiştir. İncelenen bu materyaller, bir masal kitabı, bir hikâye seti ve iki tane ahlaki-dini öğretim ve değer eğitimi seti ile sınırlandırılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Veri toplama aracı olarak, doküman incelemesi ve literatür taraması tercih edilmiş, veri analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerin ilkinde 4-6 yaş dönemi çocuğun bedensel, bilişsel, psiko-motor, sosyal-duyuşsal ve ahlaki gelişim özellikleri incelenmiştir. İkinci bölümde, değer kavramı üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölüm, 4-6 yaş dönemi için hazırlanan bazı materyallerin incelenmesine ayrılmıştır. Son bölümde ise, değer öğretme yaklaşımları çerçevesinde bu kitapların değerlendirmesi yapılmıştır. Bu değerlendirmelerde bu materyallerin büyük bir kısmının değerlerin doğrudan öğretimi (telkin) yaklaşımı ile hazırlandığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine and evaluate the materials used in 4-6 years age group Quran Courses serving under the Directorate of Religious Affairs. 4–6-year age group period is significant for the acquisition of values. In addition, religious-moral education is required for children in this age group for character and personality formation. The books used as a teaching material have an important role in teaching values to children. In this respect, the present study examines certain boks used within the framework of the 4–6-year age group Quran Courses organized by the Directorate of Religious Affairs. The materials examined are limited to a fairy tale book, a set of stories and two moral & religious teaching and values education set. A qualitative research method is used in this study. Document analysis and literature review are preferred as data collection tools while content analysis is used for data analysis. This paper consists of four parts. The first part studies the physical, cognitive, psycho-motor, socio-affectiveand moral development properties of the 4-6-year age group. The second part addresses the conception of value. The third part studies certain materials prepared for the 4-6 year age group. The final part assesses these books within the framework of value education approaches. The results of these assessments have revealed that most of these materials are prepared based on direct teaching (indoctrination) of values.