Yüksek basınçlı döküm AlSi10MgMn alaşımının T5 ısıl işlem parametrelerine göre yorulma davranışlarının incelenmesi
Fatigue behavior of high pressure die casting AlSi10MgMn alloy according to T5 heat treatment parameters
  1. Tez No: 804172
  2. Yazar: CEMİL ÇAĞRI GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN ÇİVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yorulma, Yorulma deneyi, Yorulma ömür analizi, Fatigue, Fatigue test, Fatigue life analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, yorulmaya maruz kalan ve belirli ısıl işlem parametreleri uygulanmış alüminyum alaşımı malzemelerin gerilmeye bağlı ömür denklemlerinin Wöhler eğrisi yardımıyla belirlenmesi amacıyla bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Wöhler eğrisi, gerilme düzeyi ile malzeme ömrü arasındaki ilişkiyi ifade eden bir matematiksel denklemdir. Bu eğri, gerilme düzeyinin malzeme ömrü üzerindeki etkisini anlamak ve malzeme davranışını öngörmek için kullanılır. Wöhler eğrisi ile elde edilen matematiksel denklemlerin doğruluğunu test etmek amacıyla deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, gerilme büyüklükleri ve ömür analizleri üzerinde sayısal örnekler gerçekleştirilmiştir. Bu sayısal örnekler, çalışmada türetilen matematiksel denklemlerin sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Gerilmeye bağlı ömür analizi için döner eğmeli yorulma test makinesi kullanılmıştır. Wöhler eğrisi kullanılarak alüminyum alaşımı malzemelerin gerilmeye bağlı ömür denklemleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a research was conducted to determine the fatigue-life equations of aluminum alloy materials subjected to fatigue and specific thermal treatment parameters, utilizing the Wöhler curve method. The Wöhler curve is a mathematical equation that expresses the relationship between stress level and fatigue life. It is employed to comprehend the iMPact of stress level on fatigue life and predict material behavior. Experimental studies were carried out to verify the accuracy of the mathematical equations derived from the Wöhler curve. Numerical examples were performed involving stress magnitudes and life analyses. These numerical examples were then coMPared with the results obtained from the derived mathematical equations. A rotating bending fatigue testing machine was used for the fatigue-life analysis under stress. By employing the Wöhler curve, the fatigue-life equations under stress for aluminum alloy materials were derived.