Çemka Höyük çanak çömleksiz dönem A Evresi sürtme taş süs eşyaları
Cultural studies Çemka Höyük A Stage ground stone ornaments
  1. Tez No: 804208
  2. Yazar: NEJLA TUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜL KODAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: PPNA, PPNB, Yukarı Dicle Vadisi, Neolitik Dönem, PPNA, PPNB, Upper Tigris Valley, Neolithic Period
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ilısu ve HES projesi kapsamında 2019 yılında Çemka Hüyük'te Mardin Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Doç. Dr. Ergül Kodaş'ın bilimsel danışmanlığında yürütülen arkeolojik kazı çalışmasında bulunan sürtme taş süs eşyaların incelenmesi ve bunların kullanım işleviyle ilgili eldeki kaynaklara dayanarak yeni bilgilere ulaşılabilmesi amaçlanmaktadır. Yaklaşık olarak 11.700 yıllık bir tarihe sahip olan yerleşim yerinde açığa çıkartılan sürtme taş süs eşyaları ile ilgili yapılacak çalışmalarla yeni veriler tespit edilmiş ve bu verilerin Yukarı Dicle Vadisi'ndeki çağdaş yerleşim yerleriyle karşılaştırılması yapılarak, bölgedeki neolitikleşme sürecinde sürtme taş süs eşyalarının hem kronolojik gelişimi hem de kültürel bağlarının varlığının incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
As part of the Ilısu and HEPP project, Mardin Museum Directorate and Assoc. It is aimed to examine the ground stone ornaments found in the archaeological excavation work carried out under the scientific consultancy of Ergül Kodaş and to reach new information based on the available sources about their usage function. With the studies to be carried out on the ground stone ornaments unearthed in the settlement, which has a history of approximately 11,700 years, new veri were determined and these data were compared with the contemporary settlements in the Upper Tigris Valley, and both the chronological development and cultural ties of the ground stone ornaments in the neolithicization process in the region were determined. to examine its existence.