Türk şirketlerinin yönetim kurulu ağlarının yapısal özellikleri
Structural characteristics of the board of directors of Turkish companies
  1. Tez No: 804229
  2. Yazar: BURCU KAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Karmaşık Ağ analizi, Ağ Bilimi, Ortak Yöneticiler Ağı, Complex Network Analysis, Network Science, Interlocking Directors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Ağ biliminin kökleri 17. Yüzyıla dayanmakta olup 1970'lerden sonra yapılan çalışmalarla da hız kazanmıştır. Günümüzde farkında olmasak bile, pek çok alanda ağlara rastlanmak mümkündür. İnternet ağları, bilgisayar ağları, şirketler arasındaki iş ilişki ağları, biyolojik ağlar, dağıtım ağları, bireyler arasındaki arkadaşlık ağları gibi birçok karmaşık sistem ağ şeklini almaktadır. Önemli olan mevcut tüm bu karmaşık sistemleri pek çok yönden inceleyip, yorumlayabilmek, analiz yapabilmek ve örtük bilgileri ortaya çıkarabilmektir. Ağ biliminin matematiksel temellerine bakıldığında graf teori karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, ilk 500 Sanayi Kuruluşu (İSO 500) yöneticileri ile BIST'te (Borsa İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) faaliyet gösteren şirketlerin iştiraklerinin verileri kullanılmış olup Türk şirketlerinin ortak yöneticilerinin ağı hypergraflarla modellendikten sonra karmaşık ağ analiz ölçütleri ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The roots of network science 17. It dates back to the century and has gained momentum with the work done after the 1970s. Today, even if we are not aware, it is possible to encounter networks in many areas. Many complex systems take the form of networks, such as Internet networks, computer networks, business relationship networks between companies, biological networks, distribution networks, friendship networks between individuals.decadence networks are decadent. It is important to be able to examine, interpret, analyze all these complex systems in many ways and to reveal implicit information. Looking at the mathematical foundations of network science, graf theory appears. In this study, the data of the managers of the first 500 Industrial Organizations (ISO 500) and the subsidiaries of companies operating in Bist (Istanbul Stock Exchange) were used and the network of joint managers of Turkish companies was evaluated with complex network analysis criteria after being modeled with hypergraphs.