Polikistik over sendromu olan adolesanlarda serum bakır seviyesiile anksiyete düzeyinin korelasyonu
Correlation of serum copper level and anxiety level in adolescentpolycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 852625
  2. Yazar: GÜL ONAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAPRAK ENGİN ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan, Anksiyete, Bakır, Hiperandrojenizm, Polikistik Over Sendromu, Adolescence, Anxiety, Copper, Hyperandrogenism, Polycystic Ovary Syndrome
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Polikistik Over Sendromu Olan Adolesanlarda Serum Bakır Seviyesi ile Anksiyete Düzeyinin Korelasyonu Amaç: Polikistik Over Sendromu adolesanların yaklaşık %6-18'ini etkileyen bir endokrinolojik, kardiyometabolik, dermatolojik ve psikolojik sorundur. Polikistik Over Sendromunun (PKOS) obezite, insülin direnci, kardivasküler ve metabolik hastalıklarla olan ilişkisi ve PKOS'un oksidatif stresi arttırdığı bilinmektedir. Bakırın da enzimatik rollerinin yanında serbest oksijen radikali oluşumunu katalize ederek ve glutatyon seviyelerini düşürerek oksidatif stresi indüklediği gösterilmiştir. Biz çalışmamızda adolesan PKOS'lularda serum bakır seviyesi ile anksiyete düzeyi arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma Ekim 2022-Temmuz 2023 tarihleri arasında hastanemiz Adolesan Polikliniği'ne başvuran toplam 119 olgu ile prospektif olarak yapılmıştır. Çalışma grubuna Adolesan Polikliniğine başvuran 59 PKOS'lu hasta, kontrol grubuna ise PKOS olmayan 59 sağlıklı adolesan dahil edildi. Adolesan PKOS tanısı ESHRE/ASRM 2023 kılavuzu baz alınarak Rotterdam kriterleri ile konuldu. Gruplar demografik ve klinik özellikler, laboratuvar parametreleri açısından değerlendirildi. Anksiyetenin değerlendirilmesi için Yaygın Anksiyete Bozukluğu-7 (YAB-7) ölçeği kullanıldı. Bulgular: Katılanların vücut kitle indeksi (VKI), alanin aminotransferaz (ALT), glukoz, estradiol, serbest testosteron, dehidroepiandrosteron sülfat (DHEAS), prolaktin, tiroit stimüle edici hormon (TSH) ölçümleri gruba göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Ferriman-Gallway Skoru (FGS) hastalık durumunu 2,074 kat arttırmaktadır (p0,05). Sonuç: Çalışmamız adolesan PKOS hasta grubunda serum bakır seviyesini araştıran ilk çalışmadır. Adolesan PKOS'ta serum bakır seviyesinin yüksek bulunması oksidatif stresin, anksiyetenin yüksek bulunması hipernadrojenizmin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Correlation of Serum Copper Level and Anxiety Level in Adolescent Polycystic Ovary Syndrome Aim: Polycystic Ovary Syndrome is an endocrinological, cardiometabolic, dermatological and psychological problem that affects approximately 6-18% of adolescents. It is known that Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) is related to obesity, insulin resistance, cardiovascular and metabolic diseases, and that PCOS increases oxidative stress. In addition to its enzymatic roles, copper has also been shown to induce oxidative stress by catalyzing free oxygen radical formation and reducing glutathione levels. In our study, we aimed to evaluate the relationship between serum copper level and anxiety level in adolescent PCOS patients. Materials and Methods: The study was conducted prospectively with a total of 119 cases who applied to the Adolescent Polyclinic of our hospital between October 2022 and July 2023. 59 patients with PCOS who applied to the Adolescent Outpatient Clinic were included in the study group, and 59 healthy adolescents without PCOS were included in the control group. Adolescent PCOS was diagnosed with the Rotterdam criteria based on the ESHRE/ASRM 2023 guideline. The groups were evaluated in terms of demographic and clinical characteristics and laboratory parameters. Generalized Anxiety Disorder-7 scale was used to assess anxiety. Results: Body mass index (BMI), alanine aminotransferase (ALT), glucose, estradiol, free testosterone, dehydroepiandrosterone sulfate (DHEAS), prolactin and thyroid stimulating hormone (TSH) measurements of the participants do not differ significantly according to the group (p>0.05). Ferriman-Gallway Score (FGS) increases the disease state by 2.074 times (p0.05). Conclusion: Our study is the first to investigate serum copper levels in the adolescent PCOS patient group. The high serum copper level in adolescent PCOS, as well as the high levels of oxidative stress and anxiety, emphasize the importance of hypernadrogenism.