Barok, Klasik ve Romantik dönemde reçitatif söyleme sanatı
The art of recitative singing in the Baroque, Classic and Romantic period
- Tez No: 804660
- Danışmanlar: PROF. DR. ATTİLA KADRİ ŞENDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Reçitatif, Secco Reçitatif, Accompagniato Reçitatif, Belcanto, Barok Dönem, Klasik Dönem, Romantik Dönem, Recitative, Secco Recitatif, Accompagniato Recitatif, Belcanto, Baroque Period, Classical Period, Romantic Period
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Reçitatif özellikle opera sanatının önemli bölümlerinden birisidir. İşlevi konunun anlaşılmasını kolaylaştırmaktır. Birçok veriyi kısa sürede karşı tarafa aktarmak bu duruma katkı sağlar. Elbette bu sadece bir veri aktarımı konusu değildir. Yazıldığı dilin telaffuz (söyleyiş) özelliklerini bilmek bu verinin anlaşılmasını kolaylaştırır. Her dilin boğumlanma tekniği farklılıklar gösterebilir. Vurgulamaların yanlış şekilde uygulanması dilin anlaşılırlığını da o ölçüde düşürür. Reçitatif söylerken dilin özelliklerini iyi tanımak ve icrayı ona göre şekillendirmek gerekir. Reçitatif söyleme sanatı hakkında yazılmış yeterli Türkçe kaynağın olmaması bu araştırmanın yapılmasına vesile olmuştur. Öncelikle Opera'nın doğuşu ve gelişmesi hakkında farklı dillerde birçok literatür taranmıştır. Youtube müzik platformu üzerinden görsel ve işitsel kayıtlar analiz edilmiştir. Nitel araştırma yöntemi altında literatür tarama deseni bu çalışmanın araştırma yöntemidir. Bu çalışma Barok, Klasik ve Romantik dönemden birer örnek ile sınırlandırılmıştır. Bu örnekler Youtube müzik platformunda bulunan kayıtlardan oluşmaktadır. Bu kayıtlar incelenmiş, icradaki güçlük ve sorunlara değinilmiştir. Ele alınan reçitatifler nota örnekleri üzerinden analiz edilmiş, yine nota üzerinde yanlış ve doğru uygulamalar örneklendirilerek açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The recitative is a particularly important part of the opera. Its function is to facilitate the understanding of the subject. Transferring a lot of informations to the audience in a short time contributes to this. Of course, this is not only a matter information transfer. Knowing the pronunciation features of the language in which it is written makes it easier to understand this informations. The articulation technique of each language may differ. Improper application of accentuation also reduces the intelligibility of the language. Since one cannot find enough turkish sources on the art of recitative singing this has led to this research. First of all, many literatures in different languages about the birth and development of the Opera were researched. Visual and audio recordings were analyzed on the Youtube music platform. Literature review design with qualitative research method is the research method of this study. This study is limited to one example each from the Baroque, Classical and Romantic periods. These examples consist of recordings found on the Youtube music platform. These recordings were analyzed and the difficulties and problems in performance were mentioned. The prescriptions were analyzed through note examples, and incorrect and correct applications on the notes were explained by giving examples.