Çalışanların duygusal zekâ düzeylerinin örgütsel sosyalleşme süreci üzerindeki etkisinde örgütsel destek algısının düzenleyici rolü
  1. Tez No: 804695
  2. Yazar: İREM ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Örgütsel Sosyalleşme, Örgütsel Destek Algısı, Emotional İntelligence, Organizational Socialization, Perception of Organizational Support
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu araştırmanın amacı, çalışanların duygusal zekâ düzeylerinin örgütsel sosyalleşme üzerindeki etkisinde örgütsel destek algısının düzenleyici rolünü incelemek ve bununla birlikte, literatürde sınırlı sayıda çalışmanın bulunduğu duygusal zekâ ve örgütsel sosyalleşme ilişkisinin farklı bir değişken ile ele alındığı kapsamlı bir çalışma ortaya koymaktır. Araştırmada, farklı sektörlerde çalışan 163 çalışanın cevapladığı anket sorularından ulaşılan veriler analiz edilmiştir. Ankette, katılımcıların demografik bilgilerine ilişkin sorular ve duygusal zekâ, örgütsel sosyalleşme ve örgütsel destek algısı ölçekleri yer almaktadır. Araştırma verileri üzerinde korelasyon, regresyon, düzenleyici etki analizleri gerçekleştirilmiş; bunun yanı sıra, kategorik değişkenlerin karşılaştırıldığı bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü ANOVA analizlerinden anlamlı bir sonuç elde edilmediği için söz konusu analiz sonuçları, araştırmaya dahil edilmemiştir. Araştırma sonucunda, duygusal zekânın örgütsel destek algısı üzerinde anlamlı ve pozitif yönde bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Son olarak, gerçekleştirilen düzenleyici etki analizi sonucu çalışanların duygusal zekâ düzeylerinin örgütsel sosyalleşme üzerindeki etkisinde örgütsel destek algısının düzenleyici rolünün anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Sonuçta, araştırmada oluşturulan iki hipotezden birinin desteklenirken bir diğerinin desteklenmediği görülmektedir. Ulaşılan bulgular ışığında, araştırmada yer alan sınırlılıklar, uygulama ve alana katkıları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the moderator role of organizational support perception in the effect of emotional intelligence levels of employees on organizational socialization and to present a comprehensive study of which the relationship between emotional intelligence and organizational socialization, which has a limited number of studies in the literature, is handled with a different variable. In the research, the data obtained from the survey questions answered by 163 employees working in different sectors were analyzed. In the questionnaire, there are questions about the demographic information of the participants and the scales of emotional intelligence, organizational socialization and organizational support perception. Correlation, regression and regulatory effect analyzes were performed on the research data; In addition, since no significant results were obtained from the independent groups t-test and one-way ANOVA analyzes in which categorical variables were compared, the results of the said analysis were not included in the study. As a result of the research, it was determined that emotional intelligence has a significant and positive effect on the perception of organizational support. Finally, as a result of the moderator effect analysis, it was determined that the organizational support perception did not have a significant moderator role in the effect of the emotional intelligence levels of the employees on organizational socialization. As a result, it is seen that while one of the two hypotheses formed in the research is supported, the other is not. In the light of the findings, the limitations of the research, its application and contributions to the field were examined.