Kovid-19 pandemi döneminin sınıf öğretmeni yetiştirme sürecine yansımalarının akademisyenler ve sınıf öğretmeni adaylarının görüşlerine göre incelenmesi
A study on the reflections of the covid-19 pandemic period on the primary teacher education process through the opinions of acedemicians and teacher candidates
  1. Tez No: 804732
  2. Yazar: YASEMİN BAYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYHAN NAZLI KOÇBEKER EİD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, Uzaktan Eğitim, Akademisyenler, Öğretmen Adayları, Pandemic, Distance Education, Academics, Teacher Candidates
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Tüm dünyayı etkisi altına alan korona salgını karĢısında ülkeler öncelikle sağlık anlamında önlemler alarak vatandaĢlarını bu hastalıktan korumaya çalıĢırken, eğitim ve ekonomi de bu süreçte en çok etkilenen sektörlerin baĢında gelmektedir. Pandemi sürecinde bütün ülkeler çeĢitli önlemlerle, eğitim, sağlık ekonomik vb. faaliyetlerin aksamaması için yeni tedbirler ve uygulamalara baĢvurmuĢtur. Bu süreçte eğitim alanında tüm eğitim kademelerinde uzaktan eğitime geçilmiĢtir. Zaman zaman uzaktan eğitimle gerçekleĢtirilen programlar olsa da topyekün tüm eğitim kademelerinde uygulanması ile Türkiye'de bir ilk gerçekleĢmiĢtir. Uzaktan eğitim uygulaması ilk olması nedeniyle zaman zaman problemler yaĢansa da, pandemi sürecinde eğitim alanında ortaya çıkabilecek eğitim açığının giderilmesinde önemli bir boĢluğu doldurduğu söylenebilir. Yapılan bu çalıĢmada pandemi sürecinin sınıf öğretmeni adaylarına etkilerini ortaya koyması yönünden bu alanda yeni yeni oluĢmaya baĢlayan literatüre katkı sağlayacağı düĢünülmüĢtür. Bu kapsamda Konya ili Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet KeleĢoğlu Eğitim Fakültesinde eğitim alan sınıf öğretmen adayları ve eğitim veren akademisyenlerden çalıĢma grubu oluĢturularak nitel araĢtırma yapılmıĢtır. Bu doğrultuda yapılan araĢtırma neticesinde; sınıf öğretmeni adaylarının pandemi sürecinde aldığı uzakta eğitimin niteliği ve teknoloji kullanımı ve yeterliliğine yönelik görüĢleri incelendiğinde derslerin genel anlamda verimli geçtiği ve teknolojik materyallerin kullanım ve eriĢilebilirliğinde olumlu görüĢlerin olumsuz görüĢlere göre daha yüksek olduğu belirlenmiĢtir. Ayrıca Materyal kullanımı ve yeterlilik açısından olumsuz görüĢlerin olumlu görüĢlere göre daha yüksek olduğu belirlenmiĢtir. Sınıf öğretmeni adaylarının pandemi sürecinde aldığı uzakta eğitimin niteliğine yönelik akademisyenlerin görüĢleri incelendiğinde olumlu ve olumsuz görüĢleri birbirine yakın olduğu belirlenmiĢtir. Ancak yapılan değerlendirmeler incelendiğinde her ne kadar baĢlangıç sürecinde belirli eksiklikler yaĢansa da uzaktan eğitim sürecine yönelik eksiklikler zamanla giderilerek daha baĢarılı hale getirilmeye çalıĢılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
In the face of the corona epidemic, which affects the whole world, countries try to protect their citizens from this disease by taking precautions in terms of health, while education and economy are among the most affected sectors in this process. In the pandemic process, all countries have been affected by various measures, such as education, health, economics, etc. has applied to new measures and practices in order to prevent the activities from being disrupted. In this process, distance education has been started in all education levels in the field of education. Although there are programs carried out with distance education from time to time, it is a first in Türkiye with its implementation in all education levels. Although there are problems from time to time due to the distance education application being the first, it can be said that it fills an important gap in eliminating the education gap that may arise in the field of education during the pandemic process. In this study, it was thought that it would contribute to the newly emerging literature in this field, in terms of revealing the effects of the pandemic process on prospective classroom teachers. In this context, qualitative analysis was carried out by forming a study group of prospective classroom teachers and academicians who were educated in Konya Necmettin Erbakan University Ahmet KeleĢoğlu Faculty of Education. As a result of the research conducted in this direction; When the views of the primary school teacher candidates on the quality of distance education and the use and adequacy of technology during the pandemic were examined, it was determined that the lessons were generally productive and positive opinions were higher than negative opinions in the use and accessibility of technological materials. In addition, it was determined that negative opinions were higher than positive opinions in terms of material use and proficiency. When the opinions of the academicians on the quality of distance education received by the primary school teacher candidates during the pandemic were examined, it was determined that their positive and negative opinions were close to each other. However, when the evaluations are examined, although there are certain deficiencies in the initial process, the deficiencies in the distance education process have been eliminated over time and it has been tried to be made more successful.