Taşınmaz malikinin sorumluluğu (TMK m. 730)
Landowner's liability (TCC art.730)
- Tez No: 804882
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Taşınmaz Mülkiyeti, Kusursuz Sorumluluk, Komşuluk Hukuku, Kaçınılmaz Taşkın Müdahale, Fedakârlığın Denkleştirilmesi İlkesi, Real Estate Property, Perfect Responsibility, Law of neighbours, The Inevitability of Flood Response, Principle Equalization of Sacrifice
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Taşınmaz kavramı günlük yaşantımızda olduğu gibi hukuk sistemimizde de önemli bir yere sahiptir. Nitekim sorumluluk da hukuk sistemlerinde zamanla gelişmekte ve kapsamı gün geçtikçe genişleyen bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumun ortaya çıkmasında teknolojide yaşanan gelişmelerinde payı büyüktür. Çalışma konumuzun lafzında yer alan bu iki kavram taşınmaz maliklerinin mülkiyet hakkına sahip olması sebebiyle birtakım hukuki süreçlerle karşılaşıp karşılaşmaması noktasında belirleyici olmaktadır. Ancak incelenen konu kanunun sistematiği bakımından öğreti ve yargı kararlarında da yer aldığı üzere komşuluk hukuku bağlamında söz konusu olan yasal kısıtlamalar doğrultusunda irdelenmiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde konunun incelenmesinde önem arz eden mülkiyet ve sorumluluk kavramları ile taşınmaz malikinin sorumluluğunun tarihi gelişimi ve buna ilişkin hukukumuzdaki düzenlemelerden bahsedilmiştir. İkinci bölümde taşınmaz mülkiyetinin yasal kısıtlamalara aykırı kullanılması halinde malikin sorumluluğu (TMK m. 730/f. I) ve üçüncü bölümde ise taşınmaz mülkiyetinin yerel âdete uygun ve kaçınılmaz taşkınlık şeklinde kullanılması halinde malikin sorumluluğu (TMK m. 730/f. II) incelenmiştir. İkinci ve üçüncü bölümler de sorumluluğun hukuki niteliği, hükmün uygulama alanı, sorumluluğun doğabilmesi için bulunması gereken şartlar, sorumluluğu ortadan kaldıran haller, sorumluluğa ilişkin açılabilecek davalar, bu davaların tarafları, ispat yükü, süreleri ile görevli ve yetkili mahkeme incelenmiştir. Yine ikinci bölümde malikin sorumluluğunun bazı sorumluluk halleriyle karşılaştırılmasına üçüncü bölümde ise TMK m. 730/f. I ile TMK m. 730/ f. II'nin karşılaştırılmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of real estate has an important place in our legal system as well as in our daily life. As a matter of fact, liability also develops over time in legal systems and emerges as a concept that is expanding day by day. Technological developments have a great role in the emergence of this situation. These two concepts, which are included in the letter of our study, are decisive in terms of whether the owners of the immovable have the right to property, whether they encounter some legal processes or not. However, the subject examined has been examined in terms of the systematic of the law, in line with the legal restrictions in the context of neighborhood law, as it is also included in the doctrine and judicial decisions. In the first part of our study, under the title of ownership and responsibility, which is important in examining the subject, the types of immovable property and liability are mentioned. In the second part, the responsibility of the owner in case the immovable property is used contrary to the legal restrictions (TMK m. 730/f. I) and in the third chapter, the responsibility of the owner in case the immovable property is used in accordance with the local custom and in the form of inevitable excess (TMK m. 730/f. II) is examined. In the second and third chapters, the legal nature of the liability, the scope of application of the provision, the conditions required for the liability to arise, the situations that eliminate the liability, the lawsuits that may be filed regarding the liability, the parties to these lawsuits, the burden of proof, the duration, and the competent and authorized court are examined. Again in the second part, the comparison of the responsibility of the owner with some liability cases, and TMK m. 730/f. I and TMK m. 730/ f. II is included.