Afganistan Özbek Türkleri ve Anadolu Türklerinin kadınlarla ilgili atasözlerinin benzerlik yönünden karşılaştırılması
A comparison of the progresses about women of Afghanistan Uzbek Turks and Anatolian Turks in terms of similarity
- Tez No: 804917
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT KOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Afganistan Özbek Türkleri, Türkiye Türkleri, Atasözleri, Kadınlar, Afghanistan Uzbek Turks, Turkey Turks, Proverbs, Women
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Afganistan ve Türkiye dost ve kardeş ülke olarak geçmişten bu yana kültür ve gelenekleri açısından birbirine benzemektedir. Afganistan'daki Türklerin kullandığı bir atasözü bazı farklılıklarla Anadolu sözlü kültüründe yer almaktadır. Bu iki ülkedeki halkların, kadınlarla ilgili kullandığı atasözleri derlenerek ya da basılı kaynaklardan taranarak bunların benzerlik ve farklılıkları önce dil ve anlam açısından sonra da bu farklı coğrafyalardaki Türklerin kadına bakış açıları ile incelenmiştir. Kadınlara dair geçmişten günümüze çok sayıda manzum ve mensur eser kaleme alınmıştır. Modern çağda ise kadınlarla ilgili akademik çalışmalar yapılmış ve yapılmaktadır. Sözlü kültürün bir unsuru olan atasözleri ve deyimlerde de kadınlara dair, o toplumun düşünce ve duygularına rastlanmaktadır. Atasözleri insanların hayat tecrübeleri ile yani pratik bilgiyle kazanılmış özlü ve hikmetli sözlerdir. Bunlar geçmişten günümüze yazılı ya da sözlü olarak ağızdan ağıza aktarılmaktadır. Araştırma kapsamında konuyla ilgili yapılan çalışmalardan arşiv araştırması ve literatür taraması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Afghanistan and Turkey, as friendly and brotherly countries, have been similar to each other in terms of culture and traditions since the past. A proverb used by Turks in Afghanistan takes place in Anatolian oral culture with some differences. The proverbs used by the peoples of these two countries about women were compiled or scanned from printed sources, and their similarities and differences were examined first in terms of language and meaning, and then from the perspectives of the Turks in these different geographies on women. Many poetic and prose works have been written about women from past to present. In the modern age, academic studies on women have been and are being done. In proverbs and idioms, which are an element of oral culture, the thoughts and feelings of that society about women are also encountered. Proverbs are concise and wise words gained through people's life experiences, that is, practical knowledge. These are transmitted orally or in writing from past to present. Within the scope of the research, archival research and literature review were made from the studies on the subject.