Yaş grubu yüzücülerde farklı aktivasyon sonrası performans artışı girişimlerinin 100 metre sprint yüzme performansına etkisi
The effect of performance increase attempts after different activation on 100 meters sprint swimming performance in swimmers of age group
- Tez No: 804932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Age-Group Swimmers, Post-Activation Performance Enhancement, Potentiation, Sprint Swimming Performance, Warm-up
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu araştırmada yaş grubu yüzücülerde uygulanan kara ve su içi 'Aktivasyon sonrası performans artışı' girişimlerinin 100 metre sprint yüzme performansı üzerine oluşturduğu yüzme kinematiği ve performans çıktıları üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Afyon Elit Spor Kulübünde düzenli olarak antrenman yapan 12- 15 yaş aralığında 13 sağlıklı erkek yüzücü dahil edilmiştir. Çalışmanın kontrol koşulunda katılımcıların antropometrik özelliklerinden boy uzunluğu, vücut ağırlığı, beden kütle indeksi, vücut yağ yüzdesi ve kas ağırlığı parametreleri ölçülmüştür. Ardından standart bir ısınma protokolü sonrası yarışma ortamı simüle edilerek 100 metre serbest sprint yüzme performansları ve performans esnası görüntüleri kayıt altına alınmıştır. 48 saat ara sonrası randomize edilen katılımcılar standart ısınma protokolüne ek olarak kara temelli post aktivasyon potansiyeli (PAP) ve Su içi PAP girişimlerine tabi tutulmuşlardır. Her iki girişim sonrası verilen 5 dakika geçiş fazı sonrası 100 Metre sprint yüzme performansları kayıt altına alınmıştır. Çalışmada 100 metre sprint performans esnası: 1.50 metre ve 2.50 metre geçiş yüzme hızları, kulaç sayısı, kulaç hızı, kulaç indeksi, kulaç uzunluğu değerleri ile aynı değerlerin 100 metre total değerleri kaydedilmiştir. Elde edilen verilerin normal dağılımları Shapiro-Wilk testi ile analiz edildi. Normal dağılan verilerde tekrarlayan ölçümler için 3 (Kontrol, Su içi PAPE ve Kara PAPE) x 2(önce, hemen sonra) mixed repeated ANOVA(Manova), ANOVA sonucunda görülen anlamlılıklar bonferroni düzeltmesi ile kontrol edilmiştir. Çalışma sonuçlarına bakıldığında su içi PAP ve kara PAP girişimleri sonrası yukarıda belirtilen tüm parametreler arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Çalışmanın yaş grubu yüzücülerde ASPA girişimlerinin sprint performans esnası biyomekanik değişimleri incelemesi yönüyle alana güncel bilgi sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aimed to investigate the effects of on-land and in-water“post-activation performance enhancement”interventions on swimming kinematics and performance outcomes in age-group swimmers during a 100-meter sprint. Thirteen healthy male swimmers, aged between 12 and 15, who regularly train at the Afyon Elite Sports Club, were included in the study. In the control condition of the study, participants' anthropometric characteristics, such as height, body weight, body mass index, body fat percentage, and muscle weight, were measured. Subsequently, after a standardized warm-up protocol, the competitive environment was simulated, and the participants' 100-meter freestyle sprint performances and performance videos were recorded. After a 48-hour interval, the randomized participants were subjected to on-land-based post-activation potentiation (PAP) and in-water PAP interventions in addition to the standard warm-up protocol. After a 5-minute transition phase following both interventions, 100-meter sprint performances were recorded. During the study, the following parameters were recorded for the 100-meter sprint performance: the speed and stroke count for the first 50 meters and the second 50 meters, stroke rate, stroke index, and stroke length. The normal distribution of the collected data was analyzed using the Shapiro-Wilk test. For normally distributed data, mixed repeated ANOVA (MANOVA) was used for repeated measures, with 3 conditions (Control, In-water PAP, and On-land PAP) and 2-time points (pre and post). The significances observed in the ANOVA results were controlled with Bonferroni correction. According to the study results, there was no significant difference in any of the mentioned parameters following the in-water PAP and on-land PAP interventions. It is believed that this study provides up-to-date information on the biomechanical changes during sprint performance through the examination of post-activation performance enhancement interventions in age-group swimmers.