Türk edebiyatında deneysel şiir (2000-2020)
Experimental poetry in Turkish literature (2000-2020)
- Tez No: 804960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ULAŞ BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Deneysel Şiir, 2000'li Yıllarda Şiir, Türk Şiirinde Deneysellik, Görsel Şiir, Experimental Poetry, Poetry in the 2000s, Experimentation in Turkish Poetry, Visual Poetry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tezde, Türk edebiyatında 2000 yılı sonrasında yazılan deneysel şiirler incelenmiştir. Türk şiirinin modernleşme ile birlikte yeni bir döneme girmesi, şiirde eski anlayışların terk edilmesine yol açmış ve yeni bir şiir anlayışı ortaya çıkmıştır. Modernleşme sonrası geleneksel şiir anlayışın önemi kaybetmesi ile serbest bir şiir anlayışı ortaya çıkmıştır. Şairler, geçmiş dönemlerdeki gibi belli bir kuralla uymak yerine, kendi belirledikleri yöntemlerle şiirde yeni denemelere yönelmişlerdir. Günümüz şairlerinin, şiirde anlamdan çok biçime önem verdiği görülür. Geçmiş dönemde yazılan deneysel şiirler ile günümüzde yazılan deneysel şiirler karşılaştırıldığında 2000'li yıllar ile birlikte özellikle dönemin koşullarının da etkisiyle şiirde büyük değişimlerin yaşandığı görülür. Şiirde görsellik oluşturmak şairlerin temel amacı olmuştur. Deneysel şiirde anlamın ise gittikçe zorlaştığı görülür. Şairlerin, bir konuyu doğrudan aktarmak yerine okuyucun şiir üzerinde daha fazla düşünmesini sağlayacak yöntemler denediği görülür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, experimental poems written in Turkish literature after the year 2000 are examined. The entry of Turkish poetry into a new period with modernization has led to the abandonment of the old concepts in poetry and a new understanding of poetry has emerged. After modernization, with the loss of importance of the traditional understanding of poetry, a free understanding of poetry has emerged. Instead of following a certain rule as in previous periods, poets have turned to new experiments in poetry with the methods they have determined by themselves. It is seen that today's poets give importance to form rather than meaning in poetry. When the experimental poems written in the past and the experimental poems written today are compared, it is seen that there have been great changes in poetry with the 2000s, especially with the effect of the conditions of the period. Creating visuality in poetry has been the main goal of poets. In experimental poetry, it is seen that the meaning becomes more and more difficult. It is seen that poets try methods that will make the reader think more about the poem instead of conveying a subject directly.