Gülten Dayıoğlu ödüllü romanların yapı, izlek ve metinlerarasılık bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of Gülten Dayıoğlu award, winning novels in context of structure-the pleases and intertexts
- Tez No: 804961
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HALİL SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gülten Dayıoğlu, GDÇGEV, Yapı - İzlek, Metinlerarasılık, Ödüllü Çocuk Romanı, Gülten Dayıoğlu, GDÇGEV, Structure - Theme, Intertextuality, Award-Winning Children's Novel
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Çocukların ilgi ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak konu, karakter, dil ve anlatım bakımından eserler hazırlanmaktadır. Çocuk edebiyatının gelişmesi bakımından nitelikli eserlerin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl değişik dallarda ödül törenleri düzenlenmektedir. Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı da çocuk edebiyatı alanında ödül veren kuruluşlardan biridir. Araştırmada söz konusu vakfın ödül verdiği kitaplar ile Gülten Dayıoğlu eserleri arasındaki yapı-izlek ve metinlerarasılık durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. 2007 yılından beri“roman”kategorisinde ödül alan kitaplardan dokuz çocuk romanı araştırma materyalini oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Belirlenen araştırma soruları kapsamında incelenen kitaplardan elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Bilimsel analiz yöntemine uygun şekilde belirlenen temalar ve kategoriler incelemelerde temel alınmıştır. İncelemeler sonucunda ödüllü eserlerle Gülten Dayıoğlu'na ait eserler arasında bazı benzerlikler ve ayrılıklar olduğu tespit edilmiştir. Yapısal ve içerik özelliklerin birbirine benzediği, eserlerde metinlerarası ilişkilerin sınırlı düzeyde bulunduğu, roman karakterlerinin ortak özellikler taşıdığı, yer verilen kök değerlerde ortak unsurların bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca ödüllü romanların yapı unsurları bakımından çocuğa görelik ilkesine uygun olduğu ve Türkçe derslerinde materyal olarak kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Considering the interests and needs of children, works are prepared in terms of subject, character, language and expression. In order to encourage the increase of qualified works in terms of the development of children's literature, award ceremonies are held every year in different branches. Gülten Dayıoğlu Foundation for Children's and Youth Literature is one of the organizations that give awards in the field of children's literature. In the research, it is aimed to evaluate the structure-track and intertextuality between the books awarded by the foundation and the works of Gülten Dayıoğlu. Nine children's novels among the books that have been awarded in the“novel”category since 2007 constitute the research material. In the research, document analysis, one of the qualitative research methods, was used. The data obtained from the books examined within the scope of the determined research questions were analyzed by descriptive analysis method. The themes and categories determined in accordance with the scientific analysis method were taken as the basis for the examinations. As a result of the examinations, it has been determined that there are some similarities and differences between the award-winning works and the works of Gülten Dayıoğlu. It has been concluded that the structural and content features are similar to each other, the intertextual relations are limited in the works, the novel characters have common features, and there are common elements in the root values included. In addition, it has been seen that the award-winning novels are suitable for the principle of child-friendliness in terms of structural elements and can be used as material in Turkish lessons.