Çevre muhasebesi; Muğla'da bulunan bir mermer fabrikası üzerine uygulama
Environmental accounting; Application on a marble factory in Muğla
  1. Tez No: 805209
  2. Yazar: İLAYDA OSMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Muhasebesi, Çevresel Sorunlar, Azaltma Maliyeti, Kullanma Maliyeti, Zarar Maliyeti, Environmental Accounting, Environmental Issues, Cost of Mitigation, Cost of Use, Cost of Loss
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çevre ve çevre sorunları genel anlamda herkes için aynı kavramlardır. Çevre yaşadığımız ve yaşayacağımız günlerin geleceğidir. Lakin hem insanlar olarak hem de işletmeler olarak çevreye çeşitli zararlar vermekteyiz. Bu zararlar bazen büyük ölçekli olmaktadır. Genel olarak bakıldığında en büyük zararı işletmeler vermektedir. Gerek kullanılan zararlı kimyasallar gerekse işletme faaliyetlerinden kaynaklı atıklar çevreye verilen zararın ölçeğini genişletmektedirler. Çalışma boyunca işletmeler açısından çevreye verilen zararlardan bahsedeceğiz. İnsanlara oranla daha fazla zarar verildiği düşünülse de, bu konuya önem veren işletmeler zararlarını minimize etmeye çalışmışlardır. Çalışma boyunca edinilen bilgiler doğrultusunda işletmenin bir yıl boyunca çevreye zarar vermemek isterken katlandığı maliyetleri inceleyeceğiz. Bu çalışmada işletmenin verileri kullanılarak çevresel giderlerinin hesaplanması ve ürünlere nasıl bir etkisinin olduğunun bulunması hedeflenmektedir. Hedef doğrultusunda işletmenin 2021 yılı verileri edinilmiş olup, çalışmaya çevresel sorunların nedenlerinin açıklanmasıyla başlanmıştır. Önce genel olarak çevre ve çevre sorunları ele alınmış olup edinilen bilgiler doğrultusunda çevre muhasebesi kavramı açıklanmıştır. Daha sonra işletme verilerinden yola çıkılarak hesaplamalar yapılmış ve söz konusu çalışma sonuca bağlanmıştır. Çevresel raporlar ve bu raporların hangi amaçlarla kullanılabileceği bahsedildikten sonra işletmenin elde edile verileri yardımıyla muhasebe kayıtları oluşturulmuş ve 816.549,104 TL' lik toplam çevre gideri ürünlere üretim hacimlerine oranla yüklenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, işletmenin arıtma sisteminin eskiliğinden kaynaklı çevresel giderlerinin arttığı ve ürün maliyetlerini arttığı tespit edilmiştir. İşletme için yeni ve daha verimli bir arıtma tesisi alınması önerilmiştir. Eğer yeni tesis edinilmezse karşılaşılacak güçlükler ile maliyet artışlarından bahsedilmiş ve yeni tesis alındığında işletmeye ne gibi olumlu yönleri olacağı açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Environment and environmental problems are generally the same concepts for everyone. The environment is the future of the days we live and will live. However, we cause various harms to the environment, both as people and as businesses. These losses are sometimes large-scale. Generally speaking, businesses suffer the most. Both the harmful chemicals used and the wastes from business activities expand the scale of the damage to the environment. Throughout the study, we will talk about the damage to the environment in terms of businesses. Although it is thought that more harm is done than people, businesses that care about this issue have tried to minimize their losses. In line with the information obtained during the study, we will examine the costs incurred by the enterprise while trying not to harm the environment for a year. In this study, it is aimed to calculate the environmental expenses by using the data of the enterprise and to find out what effect it has on the products. In line with the target, the company's 2021 data was obtained, and the study started with the explanation of the causes of environmental problems. First, the environment and environmental problems were discussed in general, and the concept of environmental accounting was explained in line with the information obtained. Then, calculations were made based on the enterprise data and the study was concluded. After mentioning the environmental reports and the purposes for which these reports can be used, accounting records were created with the help of the data obtained from the enterprise, and the total environmental expense of 816,549,104 TL was charged to the products in proportion to the production volumes. As a result of the studies, it has been concluded that the environmental expenses of the enterprise due to the old age of the treatment system have increased. It has been proposed to purchase a new and more efficient treatment plant for the enterprise. If a new facility is not acquired, the difficulties that will be encountered and the cost increases are mentioned and the positive aspects of the operation when the new facility is purchased are explained.