Çocukluk çağı travmalarının riskli alkol ve madde kullanımı ve cinsel kompulsiyonlarla ilişkisinde duygu düzenleme stratejilerinin aracı rolü
The mediator role of emotion regulation strategies in the relationship of childhood traumas with risky alcohol and substance use and sexual compulsions
- Tez No: 805288
- Danışmanlar: PROF. DR. LUT TAMAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel Kompulsiyon, Çocukluk Çağı Travmaları, Duygu Düzenleme, Riskli Alkol Kullanımı, Riskli Madde Kullanımı, Sexual Compulsion, Childhood Trauma, Emotion Regulation, Risky Alcohol Use, Risky Substance Use
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çalışmada çocukluk çağı travmalarının riskli alkol ve madde kullanım düzeyi ve cinsel kompulsiyonlar arasındaki ilişkide bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin aracı rolü araştırılmıştır. Araştırmanın amaçları, çocukluk çağı travmaları, riskli alkol ve madde kullanımı, cinsel kompulsiyon ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri değişkenleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmanın örneklemini, Ankara'daki üniversitelerde öğrenim gören 303 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda veri toplamak için Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Cinsel Kompulsiyon Ölçeği, Bağımlılık Profil İndeksi Risk Tarama Ölçeği ve Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği kullanılmıştır. Çocukluk çağı travmaları, riskli alkol ve madde kullanımı, cinsel kompulsiyon ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri değişkenleri arasındaki ilişkiler, korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizleri kullanılarak incelenmiştir. Aracı rol analizi için Model 4 kullanılmıştır. Çocukluk çağı travmalarının riskli alkol ve madde kullanımını, cinsel kompulsiyonları ve bilişsel duygu düzenleme stratejilerini ve adaptif olmayan bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin ise cinsel kompulsiyon yordadığı bulunmuştur. Çalışmanın sonuçlarına göre, çocukluk çağı travmalarının ile cinsel kompulsiyonlar arasındaki ilişkiyi adaptif olmayan bilişsel duygu düzenleme stratejileri aracılığıyla yordadığı tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, çocukluk çağı travmalarının ve bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin, bağımlılık riski oluşturma süreçlerinde dikkate alınması gereken önemli faktörler olabileceğini vurgulamaktadır. Çalışmanın sonuçları, ilgili alanlardaki araştırmacılar ve uygulayıcılar için önemli bir katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the mediator role of cognitive emotion regulation strategies in the relationship between childhood trauma, risky alcohol and substance use, and sexual compulsions was investigated. The aim of this study is to examine the relationships between childhood trauma, risky alcohol and substance use, sexual compulsions and cognitive emotion regulation strategies. The sample of the research consists of 303 participants studying at universities in Ankara. Informed Consent Form, Demographic Information Form, Childhood Trauma Questionnaire, Sexual Compulsions Scale, Addiction Profile Index Risk Screening Scale and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire were used to collect data for the purposes of the study. Relationships between childhood trauma, risky alcohol and substance use, sexual compulsions, and cognitive emotion regulation strategies were investigated using correlation and simple linear regression analyses. Model 4 was used for mediation analysis. It was found that childhood trauma predicted risky alcohol and substance use, sexual compulsions and cognitive emotion regulation strategies, and maladaptive cognitive emotion regulation strategies predicted sexual compulsions. According to the results of the study, childhood trauma predicts sexual compulsions with the mediator role of maladaptive cognitive emotion regulation strategies. The results of this study emphasize that childhood trauma and cognitive emotion regulation strategies may be important factors to be considered in the process of creating addiction risk. The results of the study can make a useful contribution to researchers and practitioners in related fields.