Hemşirelerde işe yabancılaşmanın sanal kaytarma ile ilişkisinin araştırılması
An examination of the connection between cyberloafing and work alienation in nurses
- Tez No: 805302
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KADER HARMANCI SEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İşe Yabancılaşma, Sanal Kaytarma, Önemsiz Sanal Kaytarma, Önemli Sanal Kaytarma, Hemşireler, Work Alienation, Cyberloafing, Minor Cyberloafing, Significant Cyberloafing, Nurses
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İşe yabancılaşma, güçsüzlük, anlamsızlık, kuralsızlık, yalıtılmışlık ve kendine yabancılaşma olmak üzere beş faktörde, sanal kaytarma ise önemli ve önemsiz sanal kaytarma olmak üzere iki alt boyutta ele alınmaktadır. Bu yüksek lisans tez çalışmasında hemşirelerde işe yabancılaşma ile sanal kaytarma arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışma hemşirelik mesleği açısından iki kavramın birlikte ele alındığı literatürde bilinen ilk araştırmadır. Araştırma özel bir hastanede görev yapan 200 hemşire katılmıştır. Veriler toplanırken sosyo-demografik özellikler formu, işe yabancılaşma ölçeği ve sanal kaytarma ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında çözümlenmiştir. Hemşirelerin ölçek skorlarının kişisel ve mesleki özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesinde parametrik testlerden t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanıldı. Hemşirelerin İşe Yabancılaşma Ölçeği toplam puan ortalamaları 84,21 (Standart sapma: 13,30) iken Sanal Kaytarma Ölçeği toplam puan ortalamaları 32,16 (Ss: 14,22) olarak bulundu. Ciddi sanal kaytarma ile yaş, deneyim, çalışma süresi ve internette geçirilen süre değişkenleri arasında değişik düzeylerde anlamlı ilişki olduğu bulundu. İşe yabancılaşmanın bazı alt boyutları ile önemli ve önemsiz sanal kaytarma boyutları arasında anlamlı ilişki olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Work alienation is handled in five factors powerlessness, meaninglessness, cruelty, isolation, and self-alienation cyberloafing is dealt with in two sub-dimensions as essential and unimportant cyberloafing. The study is the first known research in the literature in which two concepts are discussed regarding the nursing profession. Two hundred nurses working in a private hospital participated in the study. The study also aims to determine the relationships between work alienation, cyberloafing sub-dimensions, and sociodemographic characteristics. Two hundred nurses working in a private hospital participated in the research. While collecting data, sociodemographic characteristics form, work alienation scale, and cyberloafing scale were used. The obtained data were analyzed in the SPSS program. T-test and one-way analysis of variance (ANOVA) was used to determine whether the scale scores of nurses differed according to their personal and professional characteristics. While the total mean score of the Nurses' Work Alienation Scale was 84.21 (Standard deviation: 13.30), the total mean score of the Cyberloafing Scale was 32.16 (Sd: 14.22). It was found that there was a significant relationship at different levels between severe cyberloafing and the variables of age, experience, working time, and time spent on the internet. It was determined that there was a significant relationship between serious cyberloafing and minor cyberloafing and some sub-dimensions of work alienation.