Ölümün habercisi olduğu düşünülen inanışların ve yas tutma sürecinin antropolojik olarak incelenmesi: Sivas/Gürün örneği
Anthropological analysis of beliefs and the grieving process that are considered to be heralds of death: the case of Sivas/Gürün
- Tez No: 805336
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞDAŞ DEMREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Halk Bilimi (Folklor), Anthropology, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Ölüm, Yas, Sembol, Kültür, İnanç, Ritüel, Death, Mourning, Symbol, Culture, Faith, Ritual
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışma, Mayıs 2022- Mayıs 2023 tarihleri arasında, Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Yolgeçen ve Güldede köylerindeki ölüm ritüellerinin, sembollere dayanarak incelendiği etnografik bir alan çalışmasından oluşmaktadır. Katılımcı gözlem yöntemi ve derinlemesine görüşme formu yardımıyla gözlem yapılan toplumda, ölüme dair inanmalar, kaçınmalar ve ritüeller incelenmiştir. Görüşülen kişilerin söyledikleri, örnekler halinde çalışmaya eklenmiştir. Toplanan veriler sonucunda ölüm; ölüm öncesi, ölüm anı ve ölüm sonrası olarak üç döneme ayrılmıştır. Ölüm öncesinde, ölüme dair inanma ve kaçınmalara yer verilmiştir. Ölüm anı ve sonrasında ise, yas tutma süreci başlığı altında, yapılan ritüeller aktarılmıştır. Ölüm öncesine dair inanışların temelinde ölüm korkusu ve merak duygusunun yattığı saptanmıştır. Ölüm anında ve sonrasındaki yas tutma sürecinde yapılan ritüeller, ahiret inancı bağlamında tartışılmıştır. Bütün bu inanma ve ritüeller, araştırılan toplumun kültürünün kendi kuralları ve yorumları çerçevesinde geliştiği için topluma özgü olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study consists of an ethnographic field study in which the death rituals in Yolgeçen and Güldede villages of Gürün district of Sivas were examined based on symbols between May 2022 and May 2023. With the help of participant observation method in-depth interview form, beliefs about death, avoidance and rituals have been examined in the society in which the observation has been made. The words of the interviewees have been added to the study as examples. As a result of the data collected, death is divided into three periods: before death, at the moment of death, and after death. Before death, belief and avoidance about death are included. The rituals performed at the moment of death and after it have been conveyed under the title of mourning process. It has been determined that the fear of death and the sense of curiosity lie on the basis of beliefs about pre-death. The rituals performed in the mourning process at the time of death and after it are discussed in the context of belief in the afterlife. All these beliefs and rituals have been found to be unique to the society as the culture of the researched society developed within the framework of its own rules and interpretations.