Santurun tınısal özellikleri ve mikrofonlama tekniği
Santur's timbre features and miking technique
- Tez No: 805362
- Danışmanlar: DOÇ. SUAT VERGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Santur, mikrofon, mikrofonlama teknikleri, tınısal analiz, Santoor, microphone, microphone techniques, timbral analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bir enstrümanın sesini, başka bir enstrümanının sesinden ayıran şey nedir? Sesin temel frekansı ile armonik seslerin aynı anda duyulması, benzersiz bir sesin oluşmasını sağlar. Bu karakteristik ses, tını olarak adlandırılır. Bir enstrümanın tınısal özelliklerinin dinleyiciye doğru bir şekilde aktarılmasında ses kayıt teknolojisinin payı büyüktür. Aynı mikrofon, ses kaynağına farklı açı ve uzaklıklarda konumlandırıldığında bile farklı tınılar elde edilebilir. Ancak bu alandaki çalışmalar genellikle batı müziği enstrümanları üzerinden yapılmıştır. Bu çalışmanın temel amacı; yaklaşık 3500 yıllık bir tarihi olan santurun tarihsel, yapısal ve icra özelliklerini incelemek ve bu özelliklere bağlı olarak şekillenen doğru mikrofonlama tekniğinden bahsetmektir.“Farklı santur modellerinde ideal mikrofon seçimi ve ideal mikrofonlama tekniğine ulaşmak mümkün olabilir mi?”sorusu üzerinden yola çıkan çalışmada, İran santuru, mandallı santur ve Yunan santuru olmak üzere, 3 farklı santur, farklı mikrofon marka ve modelleri ile stereo ve mono mikrofonlama teknikleri kullanılarak kaydedilmiştir. Bu kayıtlar, frekans spektrumunda incelenmiş ve analiz edilmiştir. Ayrıca santur icracıların da aralarında olduğu müzisyenler ve genel dinleyici gruplarına bu kayıtlar dinletilmiş ve onlardan bu kayıtları beğenilerine göre sıralamaları istenmiştir. Analiz ve değerlendirmelerin sonucunda ortaya çıkan verilerle, stüdyo kayıtlarında santur için ideal tınıya nasıl ulaşılabileceği tartışılmış, santur ve kayıt teknolojileri literatürüne katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
What distinguishes the sound of one instrument from the sound of another? Hearing the fundamental frequency of the sound and the harmonic sounds at the same time creates a unique sound. This characteristic sound is called timbre. Sound recording technology plays a major role in conveying accurately the timbral characteristics of an instrument to the listener. Different timbres can be obtained even when the same microphone is positioned at different angles and distances from the sound source. However, studies in this field have generally been carried out on western music instruments. The main purpose of this study is to examine the historical, structural and performance characteristics of santoor, which has a history of approximately 3500 years, and to mention the correct microphone technique shaped according to these characteristics. This study is based on the following question:“Is it possible to reach the ideal microphone selection and ideal microphone technique in different types of santoors?”. Based on that question, three different types of santoor, including Persian Santoor, Santoor with latches and Greek Santouri, were recorded with different microphone brands and models using stereo and mono microphone techniques. These recordings were examined and analyzed in the frequency spectrum. In addition, these recordings were played to musicians, including santoor players, and general audience groups, and they were asked to rank these recordings according to their liking. With the data obtained as a result of the analyses and evaluations, the methods to reach the ideal timbre for santoor in studio recordings and the contributions to the literature of santoor and recording technologies were discussed.