İnley destekli ve geleneksel köprülerin kök ve kron yüzeylerinde oluşturdukları stres: Sonlu eleman analizi
Stress on root and crown surfaces of inlay-supported and conventional bridges: Finite element analysis
  1. Tez No: 805621
  2. Yazar: TURHAN ULUTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ORMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İnley destekli köprü, Monolitik zirkonya, Sonlu eleman analizi, Inlay supported bridge, Monolithic zirconia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
İnley destekli köprüler, geleneksel köprülere kıyasla minimal invaziv bir tedavi olması nedeniyle iyi bir alternatif olabilmektedir. Ancak inley destekli köprülerin, geleneksel köprülerde olduğu gibi dişi çepeçevre sarmaması farklı stres dağılımlarına neden olabilmektedir. Oluşabilecek yüksek stresler diş ve çevre dokularda yıkıcı hasarlara neden olabilir. Çalışmamızın amacı inley destekli köprülerin geleneksel köprülere kıyasla oluşturabilecekleri streslerin, konnektör bölgesi, preparasyon yüzeyleri, diş boyun bölgesi ve kortikal kemik yüzeylerinde değerlendirilmesidir. Sol mandibular birinci molar eksikliğinde planlanan çalışmamızda, altın alaşım destekli porselen ve monolitik zirkonya materyalinden tasarlanan inley destekli ve geleneksel köprülerin oluşturduğu dört farklı grup yer almaktadır. Gruplara 600 N oblik ve aksiyel yük uygulanarak oluşan von Misses stres değerleri ve minimum principal stres değerleri ele alınmıştır. Araştırma üç boyutlu sonlu elemanlar stres analiz yöntemi ile statik lineer analiz yapılarak gerçekleştirilmiştir. Uygulanan aksiyel ve oblik kuvvetler altında konnektör bölgesi değerlendirildiğinde, altın alaşım destekli modeller monolitik zirkonyum modellerine göre daha düşük stres birikimi göstermiştir. Aksiyel kuvvet altında inley destekli köprü modelleri, geleneksel köprü modellerine göre daha düşük stres birikimi göstermiştir. Oblik kuvvet altında ise, altın alaşım destekli porselen köprü tasarımları arasında fark gözlenmezken, monolitik zirkonya söz konusu olduğunda, inley köprüler geleneksel köprülere kıyasla daha yüksek stres birikimi göstermiştir. Preparasyon yüzeyleri değerlendirildiğinde monolitik zirkonya grupları, altın alaşım gruplarına göre daha yüksek stres birikimi göstermiştir. Hem geleneksel köprü hem de inley destekli köprü gruplarında, apikalde oluşan streslerde monolitik zirkonya, altın alaşıma göre daha yüksek stres birikimi göstermiştir. Boyun bölgesinde oluşan stresler değerlendirildiğinde ise, monolitik zirkonya, altın alaşım gruplarına kıyasla geleneksel köprüler ise, inley destekli köprülere kıyasla daha düşük stres birikimi göstermiştir. Kortikal kemikte oluşan stresler tüm gruplar için yıkıcı etkinin altında saptanmıştır. Ayrıca bu çalışmanın sınırları dahilinde, oblik kuvvetlerin aksiyel kuvvetlere karşı daha yıkıcı etkiye sahip olduğu gözlenmektedir. Bununla birlikte, ağız içi ortamın taklit edildiği in vitro çalışmaların yanı sıra, uzun dönemli klinik takip çalışmalarına da ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Inlay-supported bridges can be a good alternative to conventional bridges because they are minimally invasive and aesthetically pleasing. However, inlay-supported bridges do not surround the tooth as in conventional bridges, which may cause different stress distributions. The high stresses that may occur can cause devastating damage to the teeth and surrounding tissues. The aim of our study is to evaluate the stresses that inlay supported bridges can create compared to conventional bridges, on the connector region, preparation surfaces, tooth neck region and cortical bone surfaces. In our study, which is planned in the absence of left mandibular first molar, there are four different groups consisting of inlay supported and conventional bridges designed from gold alloy supported porcelain and monolithic zirconia material. Von Misses stress values and minimum principal stress values formed by applying 600 N oblique and vertical loads to the groups were discussed. The research was carried out by performing static linear analysis with three-dimensional finite element stress analysis method. When the connector region was evaluated under the applied axial and oblique forces, gold alloy supported models showed lower stress accumulation than monolithic zirconium models. Under axial force, inlay supported bridge models showed lower stress accumulation than conventional bridge models. When the preparation surfaces were evaluated, monolithic zirconia groups showed higher stress accumulation than gold alloy groups. Monolithic zirconia showed higher stress accumulation than gold alloy at apical stresses in both conventional bridge and inlay supported bridge groups. When the stresses occurring in the neck region are evaluated, compared to monolithic zirconia gold alloy groups, conventional bridges showed lower stress accumulation compared to inlay supported bridges. The stresses occurring in the cortical bone were found to be under the destructive effect for all groups. In addition, within the limits of this study, it is observed that oblique forces have a more destructive effect against vertical forces. However, long-term clinical follow-up studies are needed, as well as in vitro studies in which the oral environment is imitated.