Ekstansör digiti minimi serbest kas flebi ile dinamik dudak rekonstrüksiyonu: Kadavra çalışması
- Tez No: 805627
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT İĞDE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Dudak rekonstrüksiyonu, Ekstansör digiti minimi kası, Mikrovasküler kas transferi, Dinamik rekonstrüksiyonu, Hibrit rekonstrüksiyon, Lip reconstruction, Extensor digiti mini muscle, Microvascular muscle transfer, Dynamic reconstruction, Hybrid reconstruction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Amaç: Ekstansör digiti minimi kasının dudak rekonstrüksiyonunda serbest flep olarak kullanılabileceğini oluşturulan kadavra modelinde göstermek ve diseksiyonlar sırasında fleple ilgili yapıların morfometrik ve anatomik ölçümlerin yapılmasıdır. Materyal ve Metod: 7 adet kadavraya ait 14 yüz yarımı ve 14 ekstremitede çalışıldı. Ön kol dorsal yüzünde yapılan insiyon ile EDM kası ve tendonunu besleyen ve yanında seyreden posterior interosseöz arter ve eşlik eden iki adet konkomitan ven, EDM kasının innervasyonunu sağlayan posterior interosseöz sinir de dahil edilerek serbest flep olarak eleve edildi. Oluşturulan dudak rekonstrüksiyonu kadavra modelinde flebin alıcı damarlarla ve sinirlerle uyumunun fizibilitesine bakıldı ve morfometrik ölçümler yapıldı. Bulgular: Ekstansör digiti minimi serbest kas flebinin pedikül ve sinir uzunluk ortalaması sırasıyla 75,143,5 mm, 22,52,37 mm olarak ölçüldü. Pediküle ait arter, ven 1, ven 2 çaplarının ortalaması sırasıyla 1,920,37 mm, 2,20,35 mm, 1,910,36 mm idi. İncelenen yapıların sağ ve sol taraflı karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. Sonuç: Kadavra çalışmamızda elde edilen bulgu ve tecrübeler sonucunda ekstansör digiti minimi kasının uzun, ince ve katlanabilir yapısı sayesinde alt dudak, üst dudak ya da tüm ağız çevresinin sarabilmesi, orbicularis oris kasına morfolojik açıdan benzemesi, sabit anatomisi, kolay diseksiyonu ve düşük morbiditesi sebebi ile dudak rekonstrüksiyonunda kullanılabilecek bir fleptir. Ekstansör digiti minimi kasının pedikülünün ihtiyaca göre uzatılabilmesi ve çapların uyumlu olması sebebi ile alıcı damarlara sorunsuz olarak anastomozu yapılabilir. Motor dalının flebe dahil edilmesi sayesinde dinamik rekonstrüksiyon, uzun tendonunun askı olarak kullanılabilmesi sayesinde ise statik rekonstrüksiyon da beraberinde hibrit dudak rekonstrüksiyonu gerçekleştirilebilir. Yaptığımız kadavra çalışmasının yapılacak klinik çalışmalarla desteklenmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to demonstrate in a cadaveric model that the extensor digiti minimi muscle is suitable for use as a free flap for lip reconstruction and to make morphometric and anatomical measurements of the structures associated with the flap. Materials and Methods: 14 facial halves and 14 extremities of 7 cadavers were studied. Through the incision on the dorsal side of the forearm, the EDM muscle and tendon were harvested as a free flap by including the posterior interosseous artery and two concomitant veins, as well as the posterior interosseous nerve branch providing innervation. The compatibility of the pedicle with the recipient vessels and nerves was evaluated, and morphometric measurements were performed on the lip reconstruction cadaver model. Results: The mean pedicle and nerve lengths of the extensor digiti minimi free muscle flap were 75,143,5 mm and 22,52,37 mm, respectively. The mean diameters of artery, vein 1, vein 2 of the pedicle were 1,920,37 mm, 2,20,35 mm, 1,910,36 mm, respectively. There was no statistically significant difference between the structures studied on the right and left sides. Conclusion: Because of its long, thin, and pliable structure, ability to cover the lower lip, upper lip, or entire mouth circumference, morphologic resemblance to the orbucularis oris muscle, reliable anatomy, easy dissection, and low morbidity, the extensor digiti minimi muscle is a flap suitable for use as a free flap for lip reconstruction as a result of the findings and experiences obtained in our cadaveric study. Since the extensor digiti minimi muscle's pedicle can be extended as required and the diameters are compatible, it can be anastomosed to the recipient vessels without difficulty. The inclusion of the motor branch in the flap enables dynamic lip reconstruction, while the use of the long tendon as a sling enables static reconstruction. To support our cadaveric study, there should be clinical studies and other studies in the literature.