Kırgızistan'da ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin teknoloji kullanım tutumları ile bireysel yenilikçilik düzeylerinin incelenmesi
Examination of technology use attitudes and individual innovation levels of teachers working in secondary schools in kyrgyzstan
- Tez No: 805659
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL TÜRKÇAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Teknoloji Kullanımı, Bireysel Yenilikçilik, Teknoloji Tutum, Education, Technology Use, Individual Innovation, Technology Attitude
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu araştırma Kırgızistan Bişkek'te ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin teknoloji kullanım tutumları ile bireysel yenilikçilik düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışmada genel tarama modelinden faydalanılmıştır. Demografik özelliklerin, öğretmenlerin eğitimde teknoloji kullanım tutumları ve bireysel yenilikçilik düzeyleri üzerinde farklılaşma oluşturup oluşturmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Veri toplama aracı olarak anketlerden yararlanılmıştır. Anket formu; kişisel bilgi formu, teknolojik tutum ölçeği ve bireysel yenilikçilik ölçeği olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Kırgızistan Bişkek'te bulunan ve Kırgız, Rus ve Türk eğitim sistemlerine göre faaliyet gösteren 7 ortaöğretim okulu seçilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu 286 öğretmen oluşturmuştur. Elde edilen veriler Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 26,0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Tabloların çiziminde MS Excel paket programından yararlanılmıştır. Verilerin analizinde 286 öğretmenin ölçeklere vermiş oldukları cevapların puan ortalamaları doğrultusunda; tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplar için t-testi ve Tek Yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Bulgular: Öğretmenlerin tanımlayıcı özelliklerinin farklı değişkenlere göre yapılan analiz sonuçları incelendiğinde; öğretmenlerin bireysel yenilikçilik ölçeği toplam puan düzeyleri cinsiyet ve eğitim düzeyi değişkelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı, medeni durum, branş, yaş, hizmet yılı ve ekonomik düzey değişkenlerinde anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların teknoloji tutum düzeyleri analizlerine göre demografik özelliklere göre anlamlı faklılık olmadığı tespit edilmiştir. Bireysel Yenilikçilik Ölçeği ile Teknolojik Tutum Ölçeği ve Alt Boyutlarının Tanımlayıcı İstatistikleri incelendiğinde ise; öğretmenlerin bireysel yenilikçilik toplam puan ortalamalarının, teknolojik tutum toplam puan ortalamalarından daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç: Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik puan ortalamalarının ve teknoloji kullanım tutumları puan ortalamalarının olumlu düzeylerde olduğu gözlemlenmiştir. Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik ölçeği toplam puan düzeyleri cinsiyet ve eğitim düzeyi değişkelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı, medeni durum, branş, yaş, hizmet yılı ve ekonomik düzey değişkenlerinde anlamlı fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin teknoloji tutum düzeyleri analizlerine göre cinsiyet, medeni durum, branş, yaş, hizmet yılı ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to examine the technology use attitudes and individual innovativeness levels of teachers working in secondary schools in Bishkek, Kyrgyzstan. Method: In this study, survey model was used. It has been tried to determine whether demographic characteristics create a differentiation on teachers' attitudes towards technology use in education and individual innovativeness levels. A questionnaire was used to collect data from the teachers involved in the study. The questionnaire consists of three parts: personal information form, technological attitude scale and individual innovativeness scale. 7 secondary schools operating according to the Kyrgyz, Russian and Turkish education systems were selected in Bishkek, Kyrgyzstan. The sample group of the study consisted of 286 teachers. The obtained data were analyzed by using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 26.0 program. MS Excel package program was used in the drawing of the tables. In the analysis of the data, in line with the average scores of the responses given by 286 teachers to the scales; descriptive statistics, T-test for independent groups and One-Way ANOVA test were used. Findings: When the results of the analysis of the descriptive characteristics of the teachers according to different variables were examined; it was found that there was no statistically significant difference in the total score levels of the individual innovativeness scale of the teachers in the variables of gender and education level, while there was a significant difference in the variables of marital status, branch, age, years of service and economic level. According to the analysis of the technology attitude levels of the participants, it was determined that there was no significant difference according to demographic characteristics. When the descriptive statistics of the Individual Innovativeness Scale and Technological Attitude Scale and its sub-dimensions were analyzed, it was seen that teachers' individual innovativeness total mean scores were higher than their technological attitude total mean scores. Conclusion: It was observed that the mean scores of teachers' individual innovativeness and technology use attitudes were at positive levels. It was concluded that there was no statistically significant difference in teachers' individual innovativeness scale total score levels in gender and education level variables, but there was a significant difference in marital status, branch, age, years of service and economic level variables. According to the analysis of teachers' technology attitude levels, it was concluded that there was no significant difference according to gender, marital status, branch, age, years of service and education level variables.