Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yenidoğan geçici takipnesi (YDGT) tanısı ile takip edilen bebeklerde yaşamın ilk 6 saatindeki non invaziv monitörizasyonla elde edilen perfüzyon indeksi (Pİ), pletismografik varyabilite indeksi (PVİ), oksijen rezerv indeksi (ori), saturasyon, kalp tepe atımı, hemoglobin parametrelerinin değerlendirilmesi
Infants followed up with the diagnosis of neonatal temporary tachypnea in the neonatal intensive care unit evaluation of perfusion index (PI), plethysmographic variability index (PVI), oxygen reserve index (ORI), saturation, heart peak rate, hemoglobin parameters obtained by non-invasive monitoring in the first 6 hours of life
  1. Tez No: 805726
  2. Yazar: İSMAİL TANKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU YÜCESOY BAĞDİKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: PVİ, Ori, SpO2 ve Kalp Tepe Atımı, Yenidoğan, PVI, Ori, SpO2 and Peak Heart Rate, Newborn
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada ko-oksimetre yöntemiyle noninvaziv elde ettiğimiz Pİ, PVİ, Hb, Ori, SpO2 ve kalp tepe atımı parametrelerinin ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Endotrakeal entübasyon, nazal CPAP desteği alanlar ve hiç oksijen desteği almayan kontrol grubu arasında bahsedilen parametreler araştırılmıştır. Çalışmaya Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde 2022 yılında tedavi gören ve yenidoğan geçici takipnesi (YDGT) tanısı ile takip edilen bebeklerde yaşamın ilk 6 saatindeki non İnvaziv monitörizasyonla elde edilen perfüzyon indeksi (pi), pletismografik varyabilite indeksi (pvi), oksijen rezerv indeksi (ori), saturasyon, kalp tepe atımı, hemoglobin parametrelerinin değerlendirilmesi 100 hasta dahil edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; çalışmaya katılım sağlayan, hastaların Pi değerlerine ait ölçümlerin gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa neden olduğu, anne yanında kalan hastaların ölçüm değerlerine ait puan ortalamasının entübe ve NCPAP olan hastalara göre daha yüksek olduğu, KTA değerlerine ait ölçümlerin gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa neden olduğu, Anne yanında kalan hastaların ölçüm değerlerine ait puan ortalamasının Entübe olan hastalardan daha yüksek olduğu, NCPAP olan hastaların puan ortalamasına ise yakın olduğu saptanmıştır. Entübe, NCPAP ve anne yanında kalan hastaların PVİ, SPO2,HGB VE ORİ değerlerine ait puan ortalamalarının birbirine yakın olduğu belirlendi. Hastaların NCPAP ölçüm değerlerine ait puan ortalamasının Entübe olan hastaların ölçüm değerlerine ait puan ortalamasına göre daha yüksek olduğu, Entübe ve NCPAP hastaların PVİ, SPO2, HGB VE ORİ değerlerine ait puan ortalamalarının birbirine yakın olduğu, Yenidoğan hastalarda gebelik haftası ile doğum ağırlıkları arasında istatistiksel olarak %99 oranında pozitif yönde güçlü bir korelasyon saptanmıştır. Entübe ve NCPAP gruplarına dahil olan hastaların ölçüm puaanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı saptandı. Anne yanında kalan hastaların Entübe ve NCPAP gruplarında yer alan hastaların ölçüm değerleri arasında istatistiksel olarak farklılık belirlendi. Buna göre entübe ve NCPAP desteği alan hastalar anne yanında kalan hastaların ölçüm değerlerine ait puan ortalamasına göre daha düşük olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to use the co-oximetry method as noninvasive, aged PI, PV Hb, Ori, SpO2, and application due to peak heart rate. Endotracheal intubation was bred to benefit those following nasal CPAP and a control group with no illumination. Study Working Unit Medical Faculty Hospital Pediatric Neonatal Intensive Care Unit' Perfusion index obtained with non-invasive invasive monitor in the first 6 hours in the small eye and without neonatal waiting (YDGT) 2022), plethysmographic variability index (pvi), lightning reserve index, saturation, heart rate, evaluation of hemoglobin fragment 100 patients were included. According to the results obtained from the study; The choices in the study were that the measurements of the patients' Pi values were more important than the measurements with the remaining ones, as a preference, compared to the measurements with intubated and NCPAP. It has been determined that the scores of patients with NCPAP are close to the scores of patients with NCPAP. It is clear that the mean scores of PVI, SPO2, HGB and ORI values of patients who are intubated, NCPAP and stay with their mother are close to each other. The scores of the patients' PVI, SPO2, HGB, and ORI values are close to the averages, and there is a 99% positive correlation between the gestational age and the general weight of the newborn patients. Patients who were intubated and included in NCPAP coverage did not have a significant stay between their scores. It plans as a choice between the values of the patients in the Intubated and NCPAP view of the patients besides their mothers. Accordingly, it was determined that the scores of the patients staying with their mothers were higher than those who were intubated and NCPAP.