Orta preterm bebeklerin kraniyal ultrasonografi ile taranmasının gerekliliğinin araştırılması
- Tez No: 921944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELVİ GÜLAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Orta preterm, morbidite, nörogelişimsel sorun, kraniyal ultrasonografi
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada orta preterm bebeklerde (320/7-346/7) kraniyal ultrasonografi (USG) yapılma oranını ve yapılan USG sonuçlarında patolojik bulgu sıklığını belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Retrospektif tasarımdaki çalışmamıza Ocak 2020-Ocak 2024 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi (YYBÜ)'nde yatmış olan ve çalışma kriterlerine uyan 112 orta preterm yenidoğan alındı. Bebeklerin gestasyon haftası, doğum ağırlığı, cinsiyeti, doğum şekli, gestasyon yaşına uygun kiloda olup olmadığı, YYBÜ'ye yatış nedeni, laboratuar bulguları, yatış sürecindeki morbiditeleri, kraniyal USG bulguları hastane bilişim sisteminden elde edildi. Annelere ait demografik ve annenin kliniği ile ilgili bilgiler Kadın Hastalıkları ve Doğum hekimleri tarafından doldurulan hasta epikriz bilgilerinden alındı. İstatistiksel analizler için SPSS 20.0 programı kullanıldı. P değeri < 0,05 olması anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 112 orta preterm bebeğin 59'u (%53) kız, 53'ü (%47) erkek idi. Bebeklerin %39'u (n=44) 32-326/7, %32'si (n=36) 33-336/7, %29'u (n=32) 34-346/7 gestasyon haftasında doğmuştu. Bebeklerin %92'si (n=103) sezaryenle, %8'i (n=9) normal vajinal yolla doğmuştu. Bebeklerin %9'u (n=10) gebelik yaşına göre küçük (SGA) idi. Bebeklerin %8'inde (n=9) intrauterin büyüme kısıtlılığı (İUBK), %78'inde (n=87) respiratuar distres sendromu (RDS), %41'inde (n=46) yenidoğan geçici takipnesi (YDGT), %20'sinde (n=22) pnömoni, %8'inde (n=9) erken sepsis, %4'ünde (n=4) nekrotizan enterokolit (NEK), %3'ünde (n=3) patent duktus arteriyozus (PDA), %3'ünde (n=3) intraventriküler hemoraji (İVH) saptandı. Bebeklerin %57,1'ine (n=64) kraniyal USG yapıldığı saptandı. USG yapılan bebeklerin %9,5'inde (n=6) anormal bulgu saptandı. Kranial USG yapılmasındaki en önemli neden %92 (n=59) medikolegal endişeler olarak saptandı. Sonuç: Orta derecedeki pretermlerin kraniyal USG taramasında ağır bir anomali veya kanama görülmese de anormal bulgu oranı azımsanmayacak düzeydedir. Prematüre bebeklerde görülen uzun dönem nörogelişimsel sorunlar yaygın ve önemli bir sağlık sorunudur. Bu sorunlar bilişsel, motor, dil gelişimi, işitme, görme gibi birçok alanda görülebilmektedir. Prematüre bebeklerin erken dönem komplikasyonları nörogelişimsel sorunlara etki etmektedir. Bu risklerin tespiti ve iyi yönetilmesi nörogelişimsel prognozun iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır. 320/7-346/7 gebelik yaşı arasında doğan tüm bebeklerde kranial USG'nin yapılmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to determine the rate of cranial ultrasonography (USG) in moderately preterm infants (320/7-346/7) and the frequency of pathological findings in the USG results. Materials and Methods: Our retrospective study included 112 moderately preterm newborns who were hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit (NICU) of Adana City Education and Research Hospital between January 2020 and January 2024 and met the study criteria. The gestational age, birth weight, gender, delivery method, whether the baby was at a weight appropriate for gestational age, reason for admission to the NICU, laboratory findings, morbidities during hospitalization, and cranial USG findings were obtained from the hospital information system. Demographic and clinical information about the mothers were obtained from the patient epicrisis information filled out by the Gynecology and Obstetrics physicians. SPSS 20.0 program was used for statistical analyses. P value of