Pentilentetrazol ile oluşturulmuş in vitro nörotoksisite modelinde trpm2 katyon kanalı aracılığı ile valproik asit etkisinin araştırılması
Investigation of valproic acid effect via trpm2 cation channel in a pentylenetetrazole-induced in vitro neurotoxicity model
  1. Tez No: 805732
  2. Yazar: ADEM AHLATCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET BEKTAŞ, PROF. DR. YASİN TÜLÜCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Valproik asit, Pentilentetrazol, TRPM2, Oksidatif stres, Apoptoz, Valproic acid, Pentylenetetrazole, TRPM2, Oxidative stress, Apoptosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
SH-SY5Y nöroblastoma hücreleri, nörotoksik maddelerin hücresel ve moleküler mekanizmalarını aydınlatılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Pentilentetrazol (PTZ) bir tetrazol türevidir ve in vivo epilepsi modeli oluşturmak için en yaygın kullanılan kimyasal olmasına rağmen, nöronal hücrelerdeki etki mekanizması hala tam olarak açıklanamamıştır. Valproik asit (VPA), günümüzde en yaygın kullanılan antiepileptik ilaçlardan biridir. Bu tez çalışmamızda, SH-SY5Y hücrelerinde PTZ kaynaklı nörotoksisite üzerine VPA'nın nöroprotektif etkisini ve TRPM2 kanal aktivasyonunun bu mekanizmadaki rolünü araştırdık. SH-SY5Y hücrelerinde nörotoksisite modeli PTZ ile oluşturuldu. Hücrelerde oluşan nörotoksisite üzerine etkilerinin incelenmesi için VPA ve TRPM2 kanal antagonisti N-(p-amilsinnamoil) antranilik asit (ACA) eklendi. VPA ve TRPM2 kanalının rolü ELİZA kitleri ve patch-clamp tekniği ile değerlendirildi. Öncelikle ELİZA kitleri ile hücrelerde antioksidan (GSH ve GSH-Px), oksidatif stres (MDA ve ROT) ve proinflamatuvar faktörlerlerin (IL-1β, IL-6 ve TNF-α) seviyeleri belirlendi. Daha sonra hücrelerde TRPM2 kanal aktivasyonu hem ELİZA kiti hem de patch-clamp yöntemi kullanılarak tespit edildi. Ayrıca gruplar arasında kaspaz-3, kaspaz-9 ile apoptoz ve CCK-8 testi ile de hücre canlılığı seviyeleri belirlendi. Çalışma sonuçlarına göre, TRPM2 kanalının PTZ ile indüklenen hücrelerde hasar oluşumunda önemli rol oynayabileceği gözlendi. Bununla beraber, VPA' nın hücrelerde oksidatif stresi ve inflamasyonu baskılayarak TRPM2 kanal aktivasyonunu da baskıladığını gözlemledik. SH-SY5Y hücrelerinde PTZ ile indüklenen nörotoksisitede VPA'nın koruyucu etkisi ile birlikte TRPM2 kanalı rolünün ilk kez araştırıldığı çalışmamızda; VPA tedavisinin ve TRPM2 kanal inaktivasyonu ile birlikte PTZ kaynaklı nörotoksisitenin baskılanabileceğini belirledik.
Özet (Çeviri)
SH-SY5Y neuroblastoma cells are widely used to elucidate the cellular and molecular mechanisms of neurotoxic substances. Pentylenetetrazole (PTZ) is a tetrazole derivative and although it is the most widely used chemical to create an in vivo epilepsy model, its mechanism of action in neuronal cells is still not fully elucidated. Valproic acid (VPA) is one of the most common used antiepileptic drugs nowadays. In this thesis, we investigated the neuroprotective effect of VPA on PTZ-induced neurotoxicity in SH-SY5Y cells and the role of TRPM2 channel activation in this mechanism. Neurotoxicity model in SH-SY5Y cells was established by PTZ. VPA and TRPM2 channel antagonist N-(p-amylcinnamoyl) anthranilic acid (ACA) was added to examine its effects on neurotoxicity in cells. The role of VPA and TRPM2 channel was evaluated with ELISA kits and patch-clamp technique. First of all, antioxidant (GSH and GSH-Px), oxidative stress (MDA and ROT) and proinflammatory factors (IL-6, IL-1β, and TNF-α) levels were determined in cells with ELISA kits. Following, TRPM2 channel activation was detected in cells using both ELISA kit and patch-clamp method. In addition, cell viability levels were determined by apoptosis, caspase-3, caspase-9, and CCK-8 test between groups. The results of the study showed that the TRPM2 channel plays an important role in the formation of damage in PTZ-induced cells. However, we observed that VPA suppressed TRPM2 channel activation by suppressing inflammation and oxidative stress in cells. In this study in which the protective effect of VPA and the role of TRPM2 channel in PTZ-induced neurotoxicity in SH-SY5Y cells were investigated for the first time; we determined that PTZ-induced neurotoxicity can be suppressed with VPA treatment and TRPM2 channel inactivation.