Alt ekstremite lenfödemi olan hastaların solunum fonksiyonları, solunum kas kuvveti, fiziksel aktivite düzeyi, fonksiyonellik ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of respiratory function and respiratory muscle strength of patients with lower extremity lymphedema
- Tez No: 805757
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lenfödem, solunum fonksiyon testi, maksimum inspiratuar basınç, fonksiyonellik, fiziksel aktivite, yaşam kalitesi, Lymphedema, respiratory function test, maximum inspiratory pressure, functionality, physical activity, quality of life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Lenfödem, proteinden zengin lenf sıvısının interstisyel dokuda birikmesiyle ortaya çıkan kronik ilerleyici bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Çalışmamızın amacı, alt ekstremite lenfödemi olan hastaların solunum fonksiyonları, solunum kas kuvveti, fiziksel aktivite düzeyi, fonksiyonellik ve yaşam kalitesinin incelenmesi ve sağlıklı kontroller ile karşılaştırılmasıdır. Çalışmamıza, ortalama yaşları 49,89±15,07 yıl olan %29,3'ü erkek, %70,7'si kadın, toplam 82 birey dahil edildi. Çalışmamıza dahil edilen katılımcılar, alt ekstremite lenfödemi olan bireylerin yer aldığı, Grup 1; sağlıklı bireylerin yer aldığı, Grup 2 olmak üzere ikiye ayrıldı. Katılımcıların demografik ve hastalıkla ilgili bilgileri, 'Sosyodemografik Veri Formu' ile; solunum fonksiyon testi, spirometre ile; solunum kas kuvveti, maksimum ağız içi basınç ölçümleri ile; fiziksel aktivite düzeyi, 'Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Formu' ile; fonksiyonellikleri, 'Alt Ekstremite Fonksiyonel Skalası' ve 'Zamanlı Kalk ve Yürü Testi' ile; yaşam kalitesi, 'Lenfödem Yaşam Kalitesi Anketi-Bacak' ile değerlendirildi. Tüm değerlendirmeler aynı fizyoterapist tarafından gerçekleştirildi. Gruplar arası değerlendirmelerde, tüm solunum fonksiyonu ölçüm parametreleri, ekspiratuar kas kuvveti ve fonksiyonellik, Grup 1'de, Grup 2'ye göre anlamlı şekilde düşüktü (p0,05). Katılımcıların, inspiratuar kas kuvvetinin artmasıyla tüm solunum fonksiyonu ölçümleri, fiziksel aktivite düzeyi, fonksiyonellik ve yaşam kalitesinin olumlu olarak etkilendiği görüldü. Ek olarak ekspiratuar kas kuvvetinin artmasıyla, solunum fonksiyon testinde FEV1, FVC, FEV1/FVC ölçüm sonuçları ve bu değerlerin yüzdelik hesaplamalarının olumlu yönde etkilendiği saptandı. Katılımcıların, fiziksel aktivite düzeyi ve solunum fonksiyon testinde FVC, FEV1 ölçüm sonuçları ve bu değerlerin yüzdelik hesaplamaları arttıkça Zamanlı Kalk ve Yürü Testi için harcanan süre azalıyor, fonksiyonellikleri artıyordu. FEV1, FVC, FEV1/FVC ölçüm sonuçları ve bu değerlerin yüzdelik hesaplamaları arttıkça, günlük aktivitelerin etkilenimi azalıyor ve yaşam kalitesi artıyordu. Sonuç olarak, alt ekstremite lenfödemli hastaların solunum fonksiyonlarının, ekspiratuar kas kuvvetinin, fonksiyonelliklerinin olumsuz yönde etkilendiği, alt ekstremite lenfödemli hastaların oturma sürelerinin sağlıklı bireylere göre fazla olduğu, inspiratuar kas kuvvetinin sağlıklı bireylerle benzer olduğu saptandı. Alt ekstremite lenfödemli hastaların, solunum fonksiyonları ve solunum kas kuvvetinin artmasının fonksiyonellik ve yaşam kalitesini geliştirdiği ve ek olarak fiziksel aktivite düzeylerinin artması ile fonksiyonelliklerinin arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Lymphedema is defined as a chronic progressive disease caused by the accumulation of protein-rich lymph fluid in the interstitial tissue. The aim of our study was to investigate the respiratory function, respiratory muscle strength, physical activity level, functionality and quality of life of patients with lower extremity lymphedema and to compare them with healthy controls. A total of 82 participants, %29,3 males and %70,7 females, with a mean age of 49,89±15,07 years, were included in our study. The participants were divided into two groups: Group 1, including individuals with lower extremity lymphedema, and Group 2, including healthy individuals. Demographic and disease-related information of the participants were evaluated with the 'Sociodemographic Data Form'; pulmonary function test, spirometer; respiratory muscle strength, maximum intraoral pressure measurements; physical activity level, 'International Physical Activity Questionnaire-Short Form'; functionality, 'Lower Extremity Functional Scale' and 'Timed Up and Go Test'; quality of life, 'Lymphoedema Quality of Life Questionnaire-Leg'. All evaluations were performed by the same physiotherapist. In intergroup evaluations, all respiratory function measurement parameters, expiratory muscle strength and functionality were significantly lower in Group 1 than in Group 2 (p0.05). All measures of respiratory function, physical activity level, functionality and quality of life were positively affected by the participants' increased inspiratory muscle strength. In addition, with the increase in expiratory muscle strength, it was found that the results of FEV1, FVC, FEV1/FVC measurements and percentages of these values were positively affected in the respiratory function test. As the physical activity level and respiratory function test of the participants increased the results of the FVC, FEV1 measurements and the percentage calculations of these values, the time spent on the Timed Up and Go Test decreased, and their functionality increased. As the measurement results of FEV1, FVC, FEV1/FVC and the percentage calculations of these values increased, the influence of daily activities decreased and the quality of life increased. As a result, it was found that the respiratory functions, expiratory muscle strength and functionality of patients with lower extremity lymphedema were adversely affected, the sitting time of patients with lower extremity lymphedema was higher than in healthy individuals, and the inspiratory muscle strength was similar to healthy individuals. In patients with lower extremity lymphedema, increased respiratory muscle strength improved functionality and quality of life, in addition, increased functionality with increased physical activity levels.