Alt ekstremite lenfödem hastalarında kompleks dekonjestif tedaviye eklenen düşük seviyeli lazer tedavisinin etkinliği
The effectiveness of low-level laser therapy added to complex decongestive therapy in patients with lower extremity lymphedema
- Tez No: 994747
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU DUYUR ÇAKIT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: lenfödem, alt ekstremite lenfödem, kompleks dekonjestif tedavi, ultrasonografi, düşük seviyeli lazer, lazer, Lymphedema, lower extremity lymphedema, complex decongestive therapy, ultrasonography, low-level laser therapy, laser
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı alt ekstremite lenfödemi olan hastalarda kompleks dekonjestif tedaviye (KDT) eklenen düşük seviyeli lazerin lenfödemli ekstremite volümü, cilt ve cilt altı kalınlığı, cilt sertliği, yaşam kalitesi ve alt ekstremite fonksiyonu üzerine olan etkinliğini değerlendirmektir. Materyal ve metod: Çalışmaya alt ekstremitede evre 2-3 lenfödemi olan 35 hasta dahil edildi. Tüm hastalar KDT programına alındı. Kabul eden hastalara ek olarak düşük seviyeli lazer uygulandı. Her iki gruba da çalışma öncesi remedial egzersiz, cilt bakımı, kendi kendine masajdan oluşan eğitim ve ev programı gösterildi. Tüm hastalara 3 hafta boyunca haftada 5 seans tedavi uygulandı. Lazer grubundaki hastalara haftada 5 gün olmak üzere toplam 3 hafta inguinal ve popliteal bölgelerden 20 dakika lazer uygulandı. Tedavi sonunda tüm hastalara bası giysisi reçete edildi. Değerlendirmeler tedavi öncesinde, tedavi sonunda, tedaviden 1 ay ve 3 ay sonra yapıldı. Volüm değerlendirmesi çevresel ölçüm yöntemi, cilt ve cilt altı kalınlığı ultrasonografi (USG), cilt sertliği SkinFibrometre, yaşam kalitesi Lenfödem Yaşam Kalitesi Ölçeği (LYKÖ) ve alt ekstremite fonksiyonellik değerlendirmesi Alt Ekstremite Fonksiyonel Skala (AEFS) ile yapıldı. Bulgular: Hastaların tedavi öncesi demografik verileri, lenfödem özellikleri, lenfödemli ekstremite volümleri, cilt kalınlığı, cilt sertliği, LYKÖ ve AEFS skorları benzerdi. Tedavi sonrası her iki grupta da 3.aya kadar volüm azalışı gözlendi. KDT+lazer grubunda 3.ayda lenfödemli ekstremitede volüm azalış yüzdesi daha fazlaydı (p=0.032). Her iki grupta da 3.aya kadar LEFS skorlarında iyileşme görülmüştür. AEFS skor değişimi 3.ayda KDT+lazer grubunda daha fazlaydı (p=0.029). Tedavi sonunda her iki grupta cilt ve cilt altı kalınlığında azalma görülmüştür ancak cilt ve cilt altı kalınlık değişimi açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Tedavi sonunda her iki grupta da LYKÖ skorlarında anlamlı azalma görülmüş ancak skorlardaki değişim açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada KDT'ye eklenen lazer tedavisinin alt ekstremite lenfödem tedavisinde ödem azalmasına minimal katkı sağlayabildiğini, üst ekstremite lenfödemindeki kadar etkili olamadığını gözlemledik. Alt ekstremite lenfödeminin oluşumuna ve tedavi yanıtına etki eden en önemli faktörün obezite olduğu gözönüne alınırsa, alt ekstremite lenfödeminde KDT'ye eklenecek fizik tedavi ajanının daha derin dokulara etkili ajanlardan seçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effectiveness of low-level laser therapy (LLLT) added to complex decongestive therapy (CDT) on lymphedematous extremity volume, skin and subcutaneous thickness, skin stiffness, quality of life, and lower extremity function in patients with lower extremity lymphedema. Materials and Methods: Thirty-five patients with stage 2-3 lymphedema of the lower extremities were included in the study. All patients were enrolled in the CDT program. Patients who accepted received additional LLLT. Both groups received prestudy education and a home program consisting of remedial exercise, skin care, and self-massage. All patients received 5 treatment sessions per week for 3 weeks. Patients in the laser group received 20 minutes of laser therapy on the inguinal and popliteal regions, 5 days per week, for a total of 3 weeks. At the end of treatment, all patients were prescribed a compression garment. Assessments were made before, at the end of treatment, and 1 month and 3 months after treatment. Volumetric measurements were assessed using the circumference measurement method, skin and subcutaneous thickness measurements by ultrasonography (USG), skin stiffness by the SkinFibrometer, quality of life by the Lymphedema Quality of Life Scale (LYMQOL), and lower extremity functionality by the Lower Extremity Functional Scale (LEFS). Results: Pre-treatment demographic data, lymphedema characteristics, lymphedematous extremity volumes, skin thickness, skin stiffness, LYMQOL, and LEFS scores were similar. After treatment, volume reduction was observed in both groups up to month 3. The percentage volume reduction in the lymphedematous extremity at month 3 was more significant in the CDT+laser group (p=0.032). LEFS scores improved in both groups up to month 3. The LEFS score change was significant in favor of the CDT+laser group at month 3 (p=0.029). At the end of treatment, a decrease in skin and subcutaneous tissue thickness was observed in both groups, but no significant difference was found between the groups in terms of skin and subcutaneous tissue thickness change. At the end of treatment, a significant decrease in LYMQOL scores was observed in both groups, but no significant difference was found in terms of change in LYMQOL scores. Conclusion: In this study, we observed that LLLT added to CDT provided minimal edema reduction in the treatment of lower extremity lymphedema, but was not as effective as in upper extremity lymphedema. Given that obesity is the most important factor influencing the development and treatment response of lower extremity lymphedema, we believe that the physical therapy agent added to CDT for lower extremity lymphedema should be selected from agents effective on deeper tissues.