Pediatrik bipolar bozukluk ve yıkıcı duygudurumu düzenleyememe bozukluğu tanıları olan çocuk ve ergenlerin klinik fenotipik özelliklerinin ve nörokognitif işlevlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical phenotypic features and neurocgnitive functions of children and adolescents with pediatric bipolar disorder and disruptive mood dysregulationdisorder
  1. Tez No: 805759
  2. Yazar: İSRANUR YENEN SİVRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ÇÖP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk ve Ergen, Nörokognitif İşlevler, Pediatrik Bipolar Bozukluk, Yıkıcı Duygudurumu Düzenleyememe Bozukluğu, Child and Adolescent, Neurocognitive Functions, Pediatric Bipolar Disorder, Disruptive Mood Dysregulation Disorder
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; Pediatrik Bipolar Bozukluk (PBB) tanısı olan çocuk ve ergenler ile Yıkıcı Duygudurumu Düzenleyememe Bozukluğu (YDDB) tanısı olan ve genetik açıdan Bipolar Bozukluk (BB) için yüksek riskli olan ve herhangi bir psikiyatrik tanı almayan sağlıklı çocuk ve ergenler arasındaki fenomenolojik ve nöropsikolojik farklılıkların belirlenmesi, BB için belirleyici olabilecek endofenotiplerin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışma örneklemimiz, PBB grubu (n=30), Risk grubu (n=25), YDDB grubu (n=36) ve Sağlıklı Kontrol grubu (n=29) olmak üzere toplam dört gruptan oluşmuştur. Tüm katılımcılar klinisyen tarafından“Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi—Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli (ÇDŞG-ŞY)”ile değerlendirilmiştir. Ebeveynler tarafından“Young Mani Derecelendirme Ölçeği/Ana-Baba formu (YMDÖ-ABF), Conner's Ana/Baba Derecelendirme Ölçeği (CADÖ-48), Çocuk ve Gençlerde Davranış Değerlendirme Ölçeği (ÇGDÖ)”ve çocuklar tarafından ise“Çocuklar İçin Depresyon Değerlendirme Ölçeği (ÇDDÖ), 11-18 Yaş Gençler için Kendini Değerlendirme Formu (GKDF)”doldurulmuştur. Tüm katılımcılara klinisyen tarafından Sürekli Performans Testi (SPT), Wisconsin Kart Eşleme Testi (WKET), Stroop Renk Kelime Karıştırma Testi (SCWT), İz Sürme Testi A ve B bölümleri (İST-A/B), California Sözel Öğrenme Testi –Çocuk Versiyonu (CSÖT-Ç) testlerinden oluşan nörokognitif test bataryası uygulanmıştır. Bulgular: BB ve YDDB grubundaki olguların SPT, SCWT, CSÖT-Ç, İST A/B testlerinde sağlıklı kontrollere göre anlamlı ölçüde daha kötü performans gösterdiği saptanırken, Risk grubundaki olguların SPT testinde sağlıklı kontrollere göre daha kötü performans gösterdiği bulunmuştur. Bunun yanında PBB, Risk ve YDDB grubundaki olgular sağlıklı kontrollere göre daha fazla klinik ve davranışsal sorun bildirmiştir. Sonuç: BB ve YDDB grubundaki olgularda sürekli dikkat, işlemleme hızı, bilişsel esneklik, yanıt önleme, sözel bellek ve çalışma belleği alanlarında, Risk grubundaki olgularda ise sürekli dikkat alanında sağlıklı kontrollere göre anlamlı düzeyde bozulma mevcuttur. İleride büyük örneklemler ile daha geniş nörokognitif test bataryası kullanılarak yapılacak prospektif izlem ve görüntüleme çalışmaları BB, Risk ve YDDB gruplarının nöropsikolojik özelliklerini daha iyi ortaya çıkaracaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the phenomenological and neuropsychological differences between children and adolescents with a diagnosis of BPD (Pediatric Bipolar Disorder), DMDD (Disruptive Mood Dysregulation Disorder), and children and adolescents who are genetically at high risk for Bipolar Disorder (BD), and healthy controls (HCs) who do not have any psychiatric diagnosis, to investigate endophenotypes that may be predictive for BD. Material and Method: Our study sample consists of four groups, the BPD group (n=30), the Risk group (n=25), the DMDD group (n=36), and the Healthy Control group (n=29). All participants were evaluated by the“Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children—Now and Lifetime Pattern (K-SADS-PL)”.“Young Mania Rating Scale/Parent Form (YMRS-ABF), Conner's Parent Rating Scale (CPRS-48), Child and Adolescent Behavior Rating Scale (CBCL)”scales were filled by parents, and“Child Depression Inventory (CDI), Youth Self-Report Form for 11-18 Years Olds (YSR)”scales were filled by children and adolescents. Neurocognitive test battery was applied to each participant: Continuous Performance Test (CPT), Wisconsin Card Sorting Test (WCST), Stroop Color and Word Test (SCWT), Trait Making Test A and B sections (TMT-A/B), California Verbal Learning Test-Child version (CVLT-C). Results: While it was determined that the cases in the BPD and DMDD groups performed significantly worse in CPT, SCWT, CVLT-C, TMT A/B tests compared to healthy controls, it was found that the subjects in the Risk group performed worse at the CPT test than healthy controls. In addition, the cases in the BPD, Risk and DMDD groups reported more clinical and behavioral problems than the healthy controls. Conclusion: There is a significant deterioration in the areas of continuous attention, processing speed, cognitive flexibility, response prevention, verbal memory and working memory in the BPD and DMDD groups, and in the continuous attention area in the Risk group compared to healthy controls. Prospective follow-up and imaging studies using larger samples and a larger neurocognitive test battery in the future will better reveal the neuropsychological characteristics of the BPD, Risk and DMDD groups.