Böbrek nakli yapılan hastalarda erken dönemde ölçülen rezistif indeks ve graft böbrek damar sayısının renal graft fonksiyonları üzerine etkisi
The effect of resistive index and graft renal vessel number measured in the early period in renal transplantation patients on renal graft functions
  1. Tez No: 805815
  2. Yazar: VEYSİ EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SACİD ABDUSSEMET ÇOBAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ BULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Böbrek Yetmezliği, Böbrek Nakli, Rezistif İndeks, Arter Sayısı, Chronic Kidney Failure, Kidney Transplantation, Resistive Index, Number of Artery
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çalışmamızda ocak 2018 ile aralık 2021 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Böbrek Nakil Merkezi'nde Kronik Böbrek Yetmezliği nedeniyle canlı donör ve kadavradan böbrek nakli ameliyatı yapılan hastaların erken postoperatif dönemde (24- 48 saat) doppler usg ile böbrek renal arter rezistif indeks değerleri ve greft böbrek damar sayısına bakılarak. hastane veri tabanı ve kontrol muayenelerinde elde edilen alıcı, verici bilgileri ve operasyon verileri ile istatiksel analiz yapılarak renal greft arter sayısının greft fonksiyonları üzerine etkisini ve hangi bulguları etkilediği, rezistif indeksin prediktif bir yeri olup olmadığını, ayrıca arter sayısının rezistif indekse etkisi, arter sayısı ve rezistif indeksin uzun dönem greft fonksiyonları ile nasıl bir ilişki içerisinde olduğunu retrospektif olarak incelenmeyi amaçladık. Çalışmada kronik böbrek yetmezliği etiyolojisi, diyaliz süresi, ek hastalık, idrar durumu, uyum, radyolojik bulgular, yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, postoperatif 0. 1. 3. 7.gün ve 1. 3. 6. ay kreatin değerleri, postoperatif diyaliz ihtiyacı, reoperasyon durumu ve greft kaybı gibi veriler retrospektif olarak incelendi. Renal transplantasyon sonrası 6 aylık süre boyunca gelişen akut rejeksiyon, kanama, greft kaybı, reoperasyon, gibi komplikasyonlar ile beraber kreatin düzeyi ve diyaliz ihtiyacı gibi renal greft fonksiyon belirteçlerinin renal greft rezistif indeks ve arter sayısı ile ilişkisi araştırıldı. Çalışmamızda incelenen hasta gurubunda 124 (%41,6) hastanın böbrek yetmezliği sebebi bilinmezken, 70 (%23,5) hastada böbrek yetmezliğinin sebebi HT, 17 (%6) hastada DM ve 15 (%5) hastada aynı anda HT ve DM olduğu tespit edildi. Çalışmaya toplamda 298 alıcı hasta dahil edildi. Hastaların 195 (%65,5)'i erkek 103 (%34,5)'ü kadındı. Alıcıların en küçüğü 6 yaşında, en büyüğü 74 yaşında olup, ortalama yaş 37,84±15,16 idi. Hastaların ortalama VKİ değeri 24,73±5,45'ti. Postoperatif rezistif indeks ortalama değerinin greft kaybına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği elde edildi (p>0,05). Arter sayısı 1 olanların ortalama postoperatif rezistif indeks değerinin arter sayısı 2 olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu bulundu (p=0,041, p=0,028). Ortalama postoperatif renal arter rezistif indeks değerinin vericinin canlı veya kadavra olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği gözlendi (p>0,05). Yaş ile rezistif indeks değeri arasında pozitif çok zayıf derecede istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edildi (r=0,139, p=0,016). Hasta grubumuzun 263'ünde 1 arter (%88,26), 33'ünde 2 arter (%11,07) ve 2'sinde de 3 arter (%0,67) vardı greft kaybı olanların 13'ünde 1 arter,3'ünde 2 arter görüldü. Arter sayısı 3 olanlarda greft kaybı gözlenmedi. Greft kaybı ile arter sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı elde edildi (p>0,05). Ayrıca renal greftin arter sayısı ile kreatin değeri arasındaki ilişki incelendiğinde uzun dönemde çoklu arter olmasının kreatin değerleri üzerine her hangi bir olumsuz etkisi olmadığı görüldü. Sonuç olarak vericilerde çoklu arter olması böbrek naklinin yapılmasına engel olmadığı gibi greft fonksiyonlarının uzun dönem sonuçları da tekli arterler ile yapılan böbrek nakilleri ile benzer ve rezistif indeks değerleri açısından da farklılık olmadığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
In our study, the kidney renal artery resistive index values and renal renal artery resistive index values by doppler USG in the early postoperative period (24-48 hours) of patients who underwent kidney transplantation from living donors and cadavers due to Chronic Kidney Failure at Gaziantep University Medical Faculty Hospital Kidney Transplant Center between January 2018 and December 2021. by looking at the number of graft kidney vessels. The effect of the number of renal graft arteries on the graft functions and the effects of which findings, whether the resistive index has a predictive place, by performing statistical analysis with the recipient, donor information and operation data obtained from the hospital database and control examinations. In addition, we aimed to retrospectively examine the effect of the number of arteries on the resistive index, how the number of arteries and the resistive index are related to the long-term graft functions. In the study, the etiology of chronic renal failure, duration of dialysis, additional disease, urinary status, compliance, radiological findings, age, gender, body mass index, postoperative 0. 1. 3. 7. day and 1. 3. 6. month creatinine values, postoperative Data such as need for dialysis, reoperation status and graft loss were reviewed retrospectively. Complications such as acute rejection, bleeding, graft loss, reoperation, which developed during the 6-month period after renal transplantation, as well as the relationship between renal graft function markers such as creatinine level and dialysis need, with renal graft resistive index and number of arteries were investigated. While the cause of renal failure in 124 (41.6%) patients in the patient group examined in our study was unknown, the cause of kidney failure was HT in 70 (23.5%) patients, DM in 17 (6%) patients, and HT and DM simultaneously in 15 (5%) patients. detected. A total of 298 recipient patients were included in the study. 195 (65.5%) of the patients were male and 103 (34.5%) were female. The youngest of the recipients was 6 years old, the oldest was 74 years old, and the mean age was 37.84±15.16 years. The mean BMI value of the patients was 24.73±5.45. It was found that the mean value of the postoperative Resistive Index did not show a statistically significant difference with respect to graft loss (p>0.05). It was found that the mean Postoperative Resistive index value of those with 1 artery number was statistically significantly lower than those with 2 arteries (p=0.041, p=0.028). It was observed that the mean postoperative renal artery Resistive index value did not show a statistically significant difference according to whether the donor was alive or cadaver (p>0.05). A positive, very weak, statistically significant correlation was found between age and Resistive index value (r=0.139, p=0.016). In our patient group, 263 had 1 artery (88.26%), 33 had 2 arteries (11.07%) and 2 had 3 arteries (0.67%) 13 of those with graft loss had 1 artery, 3' 2 arteries were seen. No graft loss was observed in patients with 3 arteries. It was found that there was no statistically significant relationship between graft loss and number of arteries (p>0.05). In addition, when the relationship between the number of arteries of the renal graft and creatine was examined, it was observed that the presence of multiple arteries in the long term did not have any negative effect on creatinine values. As a result, it was thought that the presence of multiple arteries in donors did not prevent kidney transplantation, and the long-term results of graft functions were similar to kidney transplantations with single arteries, and there was no difference in terms of Resistive index values.