Türk vergi sisteminde vergi kayıp ve kaçaklarını önleyici düzenleme: E-belge uygulaması
Preventive regulation of tax loss and leak in the Turkish tax system: E-document implementation
  1. Tez No: 805858
  2. Yazar: ŞEYDA GÖKÇAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜBEYİR BAKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Elektronik Belge, Vergi Kaybı, Vergi Kaçağı, Tax, Electronic Document, Tax Loss, Tax Evasion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bilişim teknolojileri, günümüzde hem özel sektörün hem de kamunun vazgeçilmez alanlarından biri haline gelmiştir. Bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle beraber, belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi önem kazanmıştır. Gelişen bilişim teknolojisi ile kâğıt ortamında düzenlenen belgeler, yerini elektronik ortamda düzenlenen belgelere bırakmıştır. Böylece, belge düzenleyenler için kolaylık ve tasarruf sağlanmıştır. Ayrıca, elektronik ortamda kayıt altına alınan belgelerin denetimi daha kolay yapılmıştır ve denetim hızlanmıştır. Bu tezin amacı; geleneksel kâğıt ortamında düzenlenen belgelerin, gelişen teknoloji sonucunda, elektronik ortamda düzenlenmeye başlanmasının taraflar için sağladığı kolaylıkları ve zorlukları tespit etmektir. Bu tezin bir diğer amacı da yeni bir uygulama olan elektronik belgenin, vergi kayıp ve kaçaklarını önleyici etkisini incelemektir. Çalışmanın amacı doğrultusunda, elektronik belge uygulamalarının kullanımını yaygınlaştırmak ve taraflara kolaylık sağlamak adına devlet tarafından yapılan yenilikçi uygulamalar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Information technologies have become one of the indispensable features of both the private sector and the public today. Along with the developments brought by information technologies, importance was given to electronic home storage of documents. With the developing information technology, documents that are arranged in paper media have been left to documents that are arranged instead of electronic ones. Thus, convenience and savings were provided for document issuers. In addition, electronic custody documents auditing was made easier and auditing was accelerated. The aim of this thesis; Traditional paper media issuance documents provide only transfer links and identification of requests for parts of the technology result, starting the electronic data collection scheme. In addition, another aim of this thesis is to control the tax losses and illegal ventilation of the electronic document, which is a new application. In order to realize the purpose of the study, to expand the access of electronic document applications and to facilitate access, the tools made by the state are discussed.