Hedef baskısının iş stresi üzerine etkisi: Banka çalışanları üzerine bir araştırma
The impact of work pressure on work stress; A research on bank employees
- Tez No: 806008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN IRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hedef Baskısı, İş Stresi, Bankacılık, Work Stress, Work Pressure, Banking
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Stres, çalışanların üzerinde oluşturduğu fiziksel ve zihinsel etkiler bakımından önem arz etmektedir. Stresi etkileyen faktörlerden biri de hedef baskısıdır. Stresin ve hedef baskısının en çok yaşandığı sektörlerden birisi banka sektörüdür. Bu çalışma Tokat ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren bankaların personellerine yönelik üst yönetim tarafından verilen satış ve pazarlama hedeflemeleri çerçevesinde kendilerini hedef baskısı altında hissedip hissetmediklerini belirlemek, iş stresi yönünden etkilerini analiz edilip ölçülmesi amacı taşıdığından önem arz etmektedir. Araştırmada Soygür (2018) tarafından geliştirilen ve 8 maddeden oluşan“Hedef Baskısı Ölçeği”ve House ve Rizzo (1972) tarafından geliştirilen ve 7 maddeden oluşan“İş Stresi Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Tokat ilinde aktif çalışma hayatına devam eden 360 banka personeline online anket uygulaması yapılmıştır. Ankete 8 kişi katılmak istemediğini belirtmiş gönüllü katılan 352 banka personelinin de yapılan analizler neticesinde hedef baskınısın iş stresi üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır. Yerli ve yabancı literatürde bankacılık sektörü için hedef baskısı ve iş stresi arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmaların kısıtlı olması, değişkenlerin sektör üzerindeki etkisi değerlendirildiğinde, çalışmanın önemini ortaya koymaktadır. Hedef baskısının artmasıyla iş stresinin de arttığını göstermektedir. Araştırmada ileri sürülen hipotezler elde edilen bulgu ve sonuçlarla desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Stress is an important concept in terms of its physical and mental effects on employees. Target pressure is among the factors that affect stress. Banking is one of the sectors in which the stress and target pressure level can be seen in a high level. This study aims to clarify whether the bank employees within Tokat Province feel under pressure regarding the sales and marketing targets that are given by their senior management; and also to analyze the possible impacts of these targets over work stress. The research implies Soygür's(2018)“ Target Pressure Scale”that consists of 8 items, together with House and Rizzo's( 1972)“Work Stress Scale”which involves 7 items. The research was carried out with survey method, which is classified as a quantitative research method. An online questionnaire was sent to 360 bank personnel that are actively working in banking sector within Tokat Province. 8 of these refused to take part. As a result of this research, a common understanding which attributes a positive and meaningful impact to the 'target pressure' was observed among the 352 participants who volunteered. The scarcity of the sources that focus on the relation between the 'target pressure' and the work stress in the domestic literature is one of the highlights to emphasize the originality of this study. It shows that as the target pressure increases, job stress also increases. The hypotheses put forward in the study were supported by the findings and results.