Support, job characteristics, and work engagement: The mediating role of employee resilience
Destek, iş özellikleri ve işe adanmışlık: Çalışan dayanıklılığının aracı rolü
  1. Tez No: 806012
  2. Yazar: HAMIDAH NABAWANUKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE BURAK EKMEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici desteği, iş arkadaşı desteği, iş özellikleri, işe adanmışlık, çalışan dayanıklılığı, Uganda, Supervisor support, co-worker support, job characteristics, work engagement, employee resilience, Uganda
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Destek, İş Özellikleri ve İşe Adanmışlık: Çalışan Dayanıklılığının Aracı Rolü Bu çalışmanın amacı destek (örn. yönetici desteği ve iş arkadaşı desteği), iş özellikleri (iş özerkliği, iş karmaşıklığı ve beceri çeşitliliği) ve işe adanmışlık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca, belirtilen değişkenler arasında çalışan dayanıklılığının aracılık rolü de araştırılmıştır. Veriler Uganda'da özel sektördeki çeşitli kuruluşlarda çalışan 400 kişiden toplanmıştır. Ancak, toplanan anketlerin tasnifinden sonra 324 tanesi veri analizi için kullanılmıştır.. Hipotezleri test etmek için yapısal eşitlik modellemesi ve önyükleme prosedürleri kullanılmıştır. Bulgular, sosyal desteğin, yani yönetici desteği ve iş arkadaşı desteğinin işe adanmışlıkla anlamlı ve pozitif bir şekilde ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca,“iş özerkliği, iş karmaşıklığı, beceri çeşitliliği”gibi iş özellikleri ile işe adanmışlıkla arasında pozitif ve anlamlı bir bağlantı kurulmuştur. Ayrıca sonuçlar, yönetici desteği, iş özerkliği, iş karmaşıklığı ve beceri çeşitliliğinin çalışan dayanıklılığı ile pozitif ve anlamlı bir ilişkisi olduğunu göstermiştir. Ancak bulgular, iş arkadaşı desteğinin çalışan dayanıklılığı üzerinde olumlu ancak anlamlı olmayan bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca bulgular, çalışan dayanıklılığının işe adanmışlık üzerinde anlamlı ve olumlu doğrudan bir etkisi olduğunu da göstermektedir. Çalışma ayrıca, yönetici desteği, iş özerkliği, iş karmaşıklığı ve beceri çeşitliliğinin çalışan dayanıklılığı yoluyla işe adanmışlığı teşvik ettiğini ortaya koymuştur. Ancak, iş arkadaşı desteğinin çalışan dayanıklılığı yoluyla işe adanmışlık üzerinde dolaylı bir etkiye sahip olmadığı bulunmuştur. Bu çalışmanın kesitsel bir araştırma tasarımı kullanılarak gerçekleştirilmiş olması nedensel çıkarımlarda bulunmayı zorlaştırmaktadır. Bu çalışmadaki bulguların insan kaynakları uygulayıcıları, işletme sahipleri ve kuruluşlardaki çalışanlar için önemli çıkarımları vardır. Çalışma sonuçları, üstlerden ve iş arkadaşlarından alınan desteğin çalışma ortamlarında göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir kaynak olduğunu ve kişinin işine adanmışlık düzeyini etkileyebileceğini göstermektedir. Ayrıca sonuçlar, işlerin nasıl tasarlandığının, yani iş özelliklerinin işe adanmışlık düzeyleri üzerinde önemli bir etki yarattığını da göstermektedir. Bu çalışmanın sonuçları, işe adanmışlık ve iş özelliklerine ilişkin mevcut literatüre katkıda bulunmakta ve aynı zamanda çalışan dayanıklılığına ilişkin giderek artan araştırmalara katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Support, Job Characteristics, and Work Engagement: The Mediating Role of Employee Resilience The purpose of this study is to examine the relationship between support (i.e., supervisor support and co-worker support), job characteristics (job autonomy, job complexity, and skill variety), and work engagement. In addition, the mediating role of employee resilience among the stated variables was investigated. Data was collected from 400 employees working in various organizations in the private sector in Uganda. However, after sorting through the collected questionnaires, 324 were used for the data analysis. Structural equation modelling and bootstrapping procedures were used to test the hypothesized relationships. The findings revealed that social support, i.e., supervisor support and coworker support are significantly and positively related to work engagement. Also, a positive and significant connection between job characteristics, i.e.,“job autonomy, job complexity, skill variety”, and work engagement, was established. Further, the results also showed that supervisor support, job autonomy, job complexity, and skill variety have a positive and significant connection with employee resilience. However, the findings show that coworker support has a positive but non-significant impact on employee resilience. Moreover, the findings also indicate that employee resilience has a significant and positive direct impact on work engagement. The study also revealed that supervisor support, job autonomy, job complexity, and skill variety were found to foster work engagement through employee resilience. Yet, co-worker support was found not to have an indirect impact on work engagement through employee resilience. Since this study was conducted using a cross-sectional research design makes it hard to draw causal inferences. The findings in this study have significant implications for human resource practitioners, business owners, and employees in organizations. The study results are indicative that support from superiors and colleagues is a crucial resource in work settings that cannot be overlooked as it is likely to influence engagement levels in one's work. Additionally, the results also show that how jobs are designed, i.e., job characteristics impose an immense effect on work engagement levels. The results of this study contribute to the existing body of literature on work engagement and job characteristics and also add to the growing body of research on employee resilience.